RAT U IZRAELU

Kapetan Air Srbije iznenađen: ‘Avioni iz Beograda za Tel Aviv su puni, ljudi idu braniti svoju zemlju‘

Navodi da je zračna luka Ben Gurion zaštićena zona te da izraelska vojska štiti koridor kojim zrakoplovi dolaze do zračne luke

Arhivska fotografija

 Ronald Gorsic/Cropix

Od početka sukoba s Hamasom zrakoplovi Air Serbije evakuiraju građane iz Izraela. Direktor letačkih operacija te kompanije Dušan Milatović potvrdio je za RTS da nijedan let za Tel Aviv nije otkazan i da će redovno letjeti dok to situacija dozvoljava. Ističe i kako su avioni iz Beograda za Izrael puni te da je zračna luka Ben Gurion zaštićena zona, piše RTS.

Milatović je, gostujući na RTS-u, istaknuo da je četiri dana prije početka sukoba Air Serbia imao tri redovna leta iz Tel Aviva i jedan repatrijacijski te da će nastaviti s tom praksom koliko god im situacija to dozvoli.

- Građani su jako sretni kad se ukrcaju u avion na aerodromu u Tel Avivu i sretni su što je netko došao po njih. Iznenađujuće je da su popunjeni i letovi koji idu prema Tel Avivu, rekao je kapetan.

Kaže da se neki vraćaju da bi bili mobilizirani i sudjelovali u obrani zemlje, dok drugi ondje žele stanovati bez obzira na trenutnu situaciju.

- Prije svega moram reći da naše ekipe nisu imale priliku vidjeti scene prikazane na televiziji. Društvenim mrežama i medijima prenose se grozne vijesti s kojima se srećom nismo susreli jer se nisu događali u blizini, kaže Milatović.

Rad zemaljskih službi na aerodromu je malo otežan, no to je, objašnjava kapetan, normalno zbog povećanih mjera sigurnosti. Sve ipak ide po planu, od točenja goriva do ukrcaja putnika i prtljage.

Navodi da je zračna luka Ben Gurion zaštićena zona te da izraelska vojska štiti koridor kojim zrakoplovi dolaze do zračne luke. Što se tiče pripreme, ona je kompliciranija nego za standardne redovne letove. Bitno je odraditi procjenu sigurnosti u čemu puno pomaže Vlada Srbije i njihove službe.

- U stalnom su kontaktu s kontrolom zračnog prometa i našim operativnim centrom, također iz minute u minutu provjeravaju trenutnu situaciju u zračnoj luci. Ne možemo doći u situaciju da nastavimo let ako to nije sigurno, kaže Milatović.

U takvim situacijama, dodaje, zrakoplov iz opasne zone bježi unaprijed isplaniranim rutama i slijeće u najbližu zračnu luku.

- Vođa zrakoplova ima zadnju riječ i odlučuje o tome hoće li se let nastaviti ili preusmjeriti te hoće li otići na alternativni zrakoplov ili se vratiti kući, rekao je Milatović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:17