‘KONVOJ SLOBODE‘

Kaos u Ottawi: Kamiondžije zakrčili grad, srpski vozači ispred parlamenta okrenuli prase!

Policija je pokrenula više istraga, među incidentima bila je svastika te snimka žene koja gola pleše na grobu nepoznatog vojnika

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

 Lars Hagberg/AFP

Zbog prosvjednika koji se protive nametanju obveze cijepljenja i restriktivnih mjera u borbi protiv covida-19 za vozače kamiona koji prelaze američko-kanadsku granicu, glavni grad Kanade već je drugi dan u blokadi.

Tisuće prosvjednika pridružilo se vozačima kamiona u tzv. Konvoju slobode u Ottawi. Nakon što je došlo do nekoliko incidenata, policija je pokrenula istrage, a među incidentima bila je i zastava sa svastikom te snimka žene koja gola pleše na grobnici nepoznatog vojnika, prenosi BBC.

Među prosvjednicima su veliku pažnju privukli i srpski vozači kamiona. Neki od njih su, naime, odlučili ispred parlamenta u Ottawi okrenuti ražanj na kojem su pekli prase, prenio je Radio Sarajevo.

image

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Lars Hagberg/AFP

Ministrica obrane Anita Anand rekla je kako je osuda preslaba riječ s obzirom na karakter incidenata.

Policija u Ottawi objavila je na Twitteru kako je u tijeku "nekoliko" istraga zbog "skvrnavljenja" brojnih spomenika u glavnom gradu, kao i zbog "prijetećeg/nezakonitog/zastrašujućeg ponašanja prema policiji/gradskih djelatnicima i drugim pojedincima te zbog oštećenja na jednog gradskog vozila".

image

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Dave Chan/AFP

Vozači kamiona su blokirali ulice diljem grada, ali i oko zgrade kanadskog parlamenta, a gradonačelnik Ottawe Jim Watson izjavio je da su neki prosvjednici maltretirali osoblje u pučkoj kuhinji tražeći besplatne obroke, nakon što su ih restorani odbili posluživati jer su odbili pridržavati se zahtjeva da se nose maske u zatvorenom prostoru.

image

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Dave Chan/AFP

Premijer Justin Trudeau i njegova obitelj u subotu su napustili svoj dom u Ottawi zbog sigurnosnih razloga.

Oko 90 posto od 120.000 kanadskih vozača kamiona koji prelaze kanadsko-američku granicu cijepljeno je, što je u skladu s postotkom cijepljenja odrasle populacije u zemlji.

image
Lars Hagberg/AFP

Prosvjedi su postali više od poziva na okončanje obveze cijepljenja pri prelasku granice te se sada traži ukidanje obveze cijepljenja u cijeloj zemlji.

Premijer Trudeau je prosvjednike nazvao "malom marginalnom manjinom" tijekom tiskovne konferencije ranije ovog tjedna.

image

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Lars Hagberg/AFP

Čelnik konzervativaca Erin O'Toole susreo se s nekima od prosvjednika i govorio u korist prava na mirne prosvjede, ali je kritizirao "pojedince koji skrnave" spomenike u Ottawi.

image

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Dave Chan/AFP

Liberalna vlada Justina Trudeaua uvela je 15. siječnja mjeru koja zahtijeva da necijepljeni kanadski vozači kamiona koji prelaze granicu između dviju država idu u karantenu na 14 dana nakon što se vrate kući.

SAD-u je također nedavno odredio da strani vozači kamiona moraju pokazati dokaz o cijepljenju kako bi ušli u zemlju.

image

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Dave Chan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:57