PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA

Kaos u Njemačkoj, blokirana cijela zemlja, pojavile su se priče o ‘državnom udaru‘: ‘Ekstremisti preuzimaju!‘

Poljoprivrednici su obećali da će blokirati glavne prometne i logističke pravce tijekom ovog tjedna

Prosvjed u Njemačkoj

 Jens Schlueter/Afp

Oko 550 prosvjednika i njihovih vozila sudjelovalo je u ponedjeljak u prosvjedima poljoprivrednika kod Brandenburških vrata u Berlinu u znak prosvjeda protiv planiranog vladinog smanjenja subvencija za poljoprivrednu industriju.

Policija je izbrojala oko 550 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica, kao i 550 ljudi na glavnom bulevaru između Brandenburških vrata i Stupa pobjede u središtu susjednog parka Tiergarten, navela je glasnogovornica policije.

Osim poljoprivrednika, u prosvjedu su sudjelovali i brojni vozači autobusa i kamiona, a među prosvjednicima su bili i brojni obrtnici.

Bulevar koji spaja dvije znamenitosti zatvoren je već u nedjelju navečer kada su počeli pristizati traktori.

Prema riječima glasnogovornice, policija je u bliskom kontaktu s organizatorom skupa.

Prosvjedi njemačkih poljoprivrednika protiv promjena poljoprivredne politike izazvali su u ponedjeljak poremećaje u više regija sjeverne i istočne Njemačke.

U sjeveroistočnoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje poljoprivrednici su blokirali ulaze na autoceste sa stotinama traktora diljem pokrajine. Podržali su ih i autoprijevoznici prosvjedujući protiv poskupljenja kamiona.

U okrugu Cloppenburg na sjeverozapadu Donje Saske glavnu cestu blokiralo je 40 vozila.

U Saskoj su, prema policiji, blokirani neki priključci na autoceste na području Dresdena.

U sjevernoj Njemačkoj, grad Hamburg je unaprijed upozorio na prekide u prometu jer poljoprivrednici iz susjednog Schleswig-Holsteina planiraju voziti na skup u grad iz nekoliko smjerova.

Udruga poljoprivrednika pozvala je na tjedan dana prosvjeda protiv ukidanja subvencija za ovaj sektor. Glavno pitanje su porezne olakšice za poljoprivredni dizel. Djelomično otkazivanje planova štednje savezne vlade nije umirilo udrugu.

Cilj prosvjeda udruge poljoprivrednika je osigurati da vlada kancelara Olafa Scholza potpuno poništi planirane rezove.

‘Priče o državnom udaru‘

Njemački vicekancelar Robert Habeck upozorio je da su prosvjede poljoprivrednika preotele ekstremne sile, izvijestila je DPA.

"Kruže pozivi s fantazijama o državnom udaru. Stvaraju se ekstremističke skupine, otvoreno se ističu nacionalistički simboli", rekao je.

Čelnik Udruženja njemačkih poljoprivrednika (DBV) zamolio je javnost za razumijevanje.

"Ne želimo izgubiti potporu i solidarnost koju smo primili od velikog dijela stanovništva, no poljoprivrednici neće prihvatiti planirano povećanje poreza za poljoprivredni sektor", rekao je šef DBV-a Joachim Rukwied za tjednik Stern.

Njemački mediji pišu da su u Dresdenu desničarski ekstremistički "Slobodni Sasi" preoteli prosvjede poljoprivrednika. Kako "Bild" doznaje iz sigurnosnih krugova, procjenjuje se da ljudima sada nije bitno tko organizira demonstracije.

Također, na prosvjedima se mogu vidjeti političke poruke. Tako se krajnje desna stranka AfD zahvalila prosvjedniku koji je nalijepio plakat na kojem traži nove izbore.

Scholz predstavio plan uštede

Prošlog mjeseca čelnici trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza predstavili su planove uštede kako bi popunili rupu od 17 milijardi eura u proračunu za 2024. godinu.

Plan je bio smanjiti porezne olakšice za poljoprivredni dizel i ukinuti izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste njemačkih poljoprivrednika koji su s traktorima okupirali Berlin.

No žestoki odgovor poljoprivrednika prošli tjedan natjerao je kancelara Olafa Scholza da najavi odustajanje od prijedloga za ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila i vozila u šumarstvu te su najavili da će postupno smanjiti porezne olakšice za dizelsko gorivo koje se koristi u poljoprivredi.

Umjesto da se odmah ukinu porezne olakšice za poljoprivredni dizel, potpore bi se ove godine trebale smanjiti za 40 posto te za 30 posto u 2025., a ukinule bi se 2026.

DBV, međutim, poručuje da promjene nisu dovoljne te da će održati svoje planirane prosvjede idućih dana.

Tvrtke zovu radnike

Kako doznaje Fenix-magazin mnoge tvrtke su u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro zvale svoje zaposlenike.

– U ponedjeljak rano ujutro su me zvali iz tvrtke te smo se dogovorili kako će cijeli ured raditi od kuće jer nema smisla gubiti sate na autocestama, rekao je Ivan K., koji radi u Wiesbadenu, glavnom gradu u njemačkoj Saveznoj zemlji Hessen u kojoj je blokirano nekoliko za promet značajnih autocesta.

Kaže kako mnogi njegovi kolege dolaze iz udaljenijih mjesta, kao npr. iz Augsburga, a što bi danas bilo nemoguće.

– Jedan kolega je jutros krenuo prema Wiesbadenu, ali već na ulazu na autocestu je stajala policija i blokirala ulaz. U daljini na autocesti je vidio traktore kako polako voze autocestom, otkriva Ivan K.

Od srijede najavljen ‘megaštrajk‘ strojovođa

Sindikat strojovođa GDL najavio je “mega štrajk” od srijede (10. siječnja).

– Hitni vozni red osigurava samo vrlo ograničenu ponudu vlakova u međugradskim, regionalnim i S-Bahn uslugama Njemačke željeznice, stoji u internetskim informacijama. Putnici bi stoga trebali odgoditi putovanja koja nisu neophodna. Karte koje su već kupljene mogu se iskoristiti i naknadno.

Ako se dogodi najavljeni štrajk strojovođa u srijedu, a poljoprivrednici nastave štrajkati cijeli tjedan doći će do nezapamćenog kaosa u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:11