SUZAVAC, BAKLJE...

Kaos u Ljubljani: novi žestoki okršaj policije i protivnika mjera na ulicama, centar pod opsadom

Od 15 sati traje prosvjedni skup u glavnom slovenskom gradu koji se u kasnim poslijepodnevnim satima pretvorio u nerede
Prizori kaotičnog prosvjeda u Ljubljani
 Screenshot: Twitter

U Sloveniji se nastavljaju nemiri zbog epidemioloških mjera. Policija je u utorak poslijepodne opet morala upotrijebiti vodene topove kako bi otjerala prosvjednike koji su pokušali zauzeti ulice Ljubljane.

Prosvjedi su počeli oko 15 sati na Trgu republike, a građani negoduju protiv vladinih mjera za suzbijanje koronavirusa. Uvodni govor, javlja 24ur, održao je predsjednik stranke Resni.ca (Istina, nap.prev.) koji je preko razglasa pozvao na ulice sve koji se "bore za slobodu". Prosvjed je kasnio oko sat vremena, a organizatori su ustvrdili da je to zato što je policija zaustavila 30-ak autobusa sa sudionicima, što su iz policije opovrgnuli.

Poznati reper Zlatko bio je među onima koji su pozivali građane da se pridruže demonstracijama. Prosvjednici su vikali "lopovi, lopovi", te su u jednom trenutku zaustavili automobil strane delegacije koji se morao vratiti unatrag. Policija je tada prvi puta reagirala, uhitili su repera Zlatka, a za to vrijeme masa je na njih bacala jaja. Kako se sukob nije smirivao policija je morala upotrijebiti suzavac i vodeni top.

Policija je potom raspustila skup, no prosvjednici se nisu dali nego su krenuli nazad prema Slovenskoj ulici, gdje je opet bačen suzavac. Uzmaknuli su prema Aškerčevoj ulici i blokirali promet te krenuli prema parku Tivoli. Uži centar Ljubljane ograđen je metalnim ogradama, naročito u dijelu ispred Trga republike, ispred parlamenta i ispred predsjedničke palače, kao i na Prešernovom trgu i ispred hotela InterContinental.

Trenutno je, javljaju reporteri 24ur, najgore stanje na Celovškoj cesti, gdje se prosvjednici nisu micali na zapovijed policije pa je opet upotrijebljen vodeni top. Blokirali su i promet ispred Hotela Lev. Policija je na prosvjednike poslala i konjicu. Na vodeni top prosvjednici bacaju baklje, javljaju ljubljanski mediji.

Suzavac je razbio prozor redakcije N1 Televizije u Ljubljani. Kako je na Twitteru objavila njihova urednica Katja Šeruga, prijenos uživo odmah je prekinut, no nadaju se da će se zrak brzo raščistiti. Brojne redakcije javljaju kako su im se novinari nadisali suzavca koji obavija centar grada.

Oko 19 sati i 40 minuta policija je, u pokušaju da suzbije prosvjed, bacila suzavac i na Prešernovom trgu u centru grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:05