UDAR NA MAPUCHE

Kaos u Čileu: Predsjednik proglasio izvanredno stanje i poslao vojsku na domorodačke prosvjednike

Pripadnici naroda Mapucha već godinama zahtijevaju povrat zemlje koju su im oduzeli kolonizatori.
Prosvjed u Čileu
 Martin Bernetti

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera proglasio je izvanredno stanje i poslao vojsku na jug države usred rastućih sukoba s Mapuche domorocima, koji zahtijevaju povrat zemlje i regionalnu autonomiju.

Pinera, 71-godišnji milijarder i član konzervativne stranke Nacionalne obnove, kazao je u utorak kako je poslao vojne snage u četiri provincije u regijama Biobio i Araucania, kako bi suzbio “ozbiljno narušavanje javnog reda” u tim provincijama.

Predsjednik i njegovi saveznici tvrde kako se na jugu države odvijaju “opetovani činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organiziranim kriminalom” te da su oružane skupine ubile civile i policajce.

image
Prosvjed u Čileu
Claudio Abarca Sandoval

Pripadnici naroda Mapucha, kojih u Čileu živi oko 1,7 milijuna - gotovo deset posto ukupne populacije, već godinama zahtijevaju povrat zemlje koju su im oduzeli kolonizatori. Radi se o zemljištu koje danas posjeduju masivne farme i tvrtke za sječu drveća.

Bijesni zbog toga što vlasti uporno ignoriraju njihove zahtjeve, pojedinci su se prihvatili oružja i u proteklih deset godina napadaju kamione i sabotiraju proizvodnju hrane i trupaca.

Prema pojedinim francuskim izvorima, čileanske vojne snage surađuju s izraelskim, te primjenjuju tehnike izraelske vojske u suzbijanju Mapuche domorodaca. Njihove aktivnosti ugrožavaju poslovanje bogatih multinacionalnih kompanija za sječu drva i izvoznika hrane, pa predstavljaju prijetnju ekonomskim interesima vladajuće klase.

Prijestupnicima se redovito sudi po zakonima protiv terorizma, koje je uvela vojna diktatura Augusta Pinocheta kako bi suzbila političke disidente. U zakonu koji osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava, odvjetnici obrane mjesecima nemaju nikakav uvid u dokaze, a identiteti svjedoka su skriveni i oni mogu davati iskaze iza zaslona. U proteklih deset godina, brojni aktivisti Mapuchea započeli su i štrajkove glađu kako bi prosvjedovali protiv Pinochetovih zakona.

Politička analitičarka Lucía Dammert sa Sveučilišta u Santiagu kazala je za AFP kako bi slanje vojske na jug države moglo samo dodatno zaoštriti sukobe. “Vlada nije bila u stanju uvesti učinkovitu i poštenu politiku za rješavanje problema koji postoje u Araucaniji”, rekla je Dammert.

No, guverner Araucanije Luciano Rivas, član Nacionalne obnove, pozdravio je slanje trupa kao rješenje onoga što on naziva “ozbiljnom sigurnosnom krizom” u njegovoj regiji. “Danas živimo u složenoj situaciji u kojoj je policija nadjačana od strane skupina s oružjima velikog kalibra”, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:58