OSTAVKE U DOWNING STREETU

KAOS U BRITANSKOJ VLADI Dosadašnji ministar zdravstva postao prvi čovjek diplomacije

 Getty Images

Jeremy Hunt je novi britanski ministar vanjskih poslova, objavljeno je iz Downing Streeta. On je na tom mjestu zamijenio Borisa Johnsona koji je danas podnio ostavku zbog neslaganja s Theresom May oko budućnosti britanskog izlaska iz Europke Unije.

Hunt je inače od 2012. godine obavljao dužnost ministra zdravstva, a na to upražnjeno mjesto dolazi Matt Hancock.

Ova rošada je došla na kraju kaotičnog dana, vjerojatno najtežeg u političkoj karijeri britanske premijerke. Ona se danas suočila s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, što je znak prilično velikih nesuglasica oko budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita.

Najprije je u ponedjeljak ujutro objavljeno da je ostavku podnio ministar za Brexit David Davis, u znak prosvjeda protiv plana Therese May da zadrži uske ekonomske odnose s Bruxellesom nakon brexita predviđenog 29. ožujka 2019.

U ponedjeljak poslije podne ostavku je dao ministar vanjskih poslova Boris Johnson, nešto prije nego je May trebala u parlamentu predstaviti svoj plan za brexit koji je usvojen u petak navečer na sjednici njezine vlade.

"Ne slažemo se oko najboljeg načina da se provede naše zajedničko obećanje o poštivanju rezultata referenduma" iz lipnja 2016., na kojem su se Britanci s 52 posto izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, rekla je May pred zastupnicima, braneći svoju strategiju kao najbolju za budućnost zemlje.

Glasine o odlasku Davisa kolaju već mjesecima, s obzirom da je on bio nezadovoljan putem kojim su krenuli pregovori o razlazu, iako se u javnosti prikazivao lojalnim Theresi May.

Suprotno tome, temperamentni Boris Johnson, jedan od lidera kampanje za izlazak iz EU-a, nikad se nije libio javno kritizirati premijerku.

May je najavila da će već u ponedjeljak navečer imenovati novog ministra vanjskih poslova.

Premijerka je također kazala da su modaliteti ponude koju je dao Bruxelles neprihvatljivi, te da EU treba konstruktivno surađivati na njezinom novom prijedlogu za Brexit ili će Britanija izaći iz bloka bez sporazuma. Naglasila je da se njezina vlada složila da otpočnu i pripreme za izlazak iz Unije bez sporazuma.

"Ono što mi predlažemo je izazov za EU, to traži od njih da ponovno promisle, da pogledaju dalje od prijedloga koje su dosad dali i slože se s novom i poštenom ravnotežom prava i obveza", rekla je parlamentu.

Najavila je također da će njezina vlada u četvrtak objaviti dokument, tzv 'bijelu knjigu' o Brexitu.

Lider britanske oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn optužio je ju parlamentu May da je nesposobna ispregovarati sporazum o Brexitu s EU-om, s obzirom na jasne duboke podjele među njezinim ministrima oko plana.

Corbyn, obraćajući se May u parlamentu, rekao je da njezina vlada treba podnijeti ostavku ako nije sposobna vladati.

Britanski ministar financija Philip Hammond rekao je da plan Therese May o Brexitu ima njegovu punu potporu.

May je prošli tjedan objavila plan bližih trgovinskih veza s Europskom unijom, nakon što Britanija sljedeće godine napusti EU, što je dovelo do napetosti u njezinom kabinetu.

"Plan Therese May ima moju punu potporu", rekao je Hammond na Twitteru. "To je prijedlog koji stavlja radna mjesta na prvo mjesto i čuva prosperitet naše nacije", rekao je.

Dvije ostavke ostavljaju May na vrhu vlade izloženu nemogućnosti da ujedini vlast oko najvećeg vanjskopolitičkog i ekonomskog zaokreta u zemlji.

Sada ostaje pitanje hoće li May pokušati prebroditi ove potrese i ostati čvrsto na politici zagovaranja prijateljskog brexita ili će biti suočena s drugim ostavkama i pozivima da to sama učini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:23