NEDORAĐEN PLAN

Kaos s idejom o povećanju broja vojnika NATO-a u visokoj pripravnosti na 300.000: ‘Gledajte, to je samo koncept...‘

NATO je obećao ‘nepokolebljivu‘ podršku Ukrajini koja je suočena s ruskom agresijom, što je i temeljni uzrok promjene politike Saveza

Jens Stoltenberg

 Pierre-philippe Marcou/Afp

Najava glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga na summitu u Madridu o povećanju broja vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300.000, koji mogu biti brzo raspoređeni na istočnom krilu Saveza, dovedena je u pitanje jer su članice Sjevernoatlantskog pakta odbile obvezati se slati svoje trupe, piše Telegraph.

Dužnosnici NATO-a bili su prisiljeni priznati da je projekt - najavljen u ponedjeljak - zapravo još uvijek u fazi pripreme, jer tek pokušavaju prikupiti dovoljno snaga da ga pretvore u stvarnost.

Govoreći na kraju drugog dana summita NATO-a u Madridu, glavni tajnik saveza je priznao da njegov plan zahtijeva od saveznika da 'osiguraju vojne snage koju su obećali dati'.

Najviši dužnosnik vojnog saveza dodao je da je 'uvjeren da će se to dogoditi', ali je odbio dati detaljnu analizu zemlju po zemlju dok njegovo obećanje nailazi na sve žešće preispitivanje.

Dužnosnici su rekli da još nije donesena konačna odluka te da se radi samo o konceptu, a veličina i razmjer snaga za brzi odgovor još su predmet rasprava među saveznicima NATO-a.

Drugi izvor je dodao: 'Još uvijek nismo dobili potpuno objašnjenje politike glavnog tajnika.'

Britanski dužnosnici rekli su da nisu spremni komentirati koliko bi pridonijeli ukupnim snagama od 300.000 vojnika.

Vijest stiže u trenutku dok čelnici NATO-a razgovaraju o najznačajnijoj obrambenoj preobrazbi Saveza od kraja Hladnog rata.

Organizacija je obećala 'nepokolebljivu' podršku Ukrajini koja je suočena s ruskom agresijom, što je i temeljni uzrok promjene politike Saveza.

Govoreći putem videoveze na summitu u srijedu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da će se smatrati zajedničkim neuspjehom ako Moskva ne bude poražena za godinu dana.

Pozvao je na dopremanje više zapadnog oružja i financijsku potporu, a troškovi obrane njegove zemlje od Rusije procjenjuju se na više od 4,6 milijardi eura svaki mjesec.

Rekao je da bez dovoljne potpore Kijevu da okonča rat do kraja godine, čelnici NATO-a riskiraju da se brutalni sukob prelije na članice Saveza.

'Sljedeće godine situacija bi mogla bi biti gora ako se na udaru Rusije nađe ne samo Ukrajina, već i nekoliko drugih država, možda i neke članice Saveza. A onda će to biti naš zajednički neuspjeh - Ukrajine i NATO-a', dodao je.

Zelenski je rekao da mu je potrebno više oružja kako bi razbio topničku prednost Rusije u brutalnoj bitci oko Donbasa.

Kao jasan signal čelnicima NATO-a, Zelenski ih je pozvao da pronađu mjesto za Ukrajinu u zajedničkom europskom sigurnosnom prostoru.

I po prvi put, NATO je izjavio da Kina predstavlja izazov za Savez i da bliske veze Pekinga s Moskvom predstavljaju rizik.

Govoreći na događaju na marginama summita u Madridu, Liz Truss, ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je: 'Mislim da s Kinom koja širi svoj utjecaj kroz ekonomsku prisilu i izgradnju sposobne vojske, postoji stvarna opasnost da dođu na pogrešnu ideju koja bi mogla rezultirati katastrofalno pogrešnom kalkulacijom i invazijom na Tajvan.'

Rusija je u NATO-vom strateškom konceptu, odnosno planu za sljedeće desetljeće, označena kao 'najznačajnija i najizravnija prijetnja'.

U međuvremenu, u Ukrajini su vlasti uspješno razmijenile 144 ukrajinska vojnika s Moskvom u najvećoj razmjeni zarobljenika do sada.

Intenzivne ulične bitke vodile su se na periferiji Lisičanska, posljednjeg grada pod kontrolom Ukrajine u regiji Lugansk, dok se ruske snage približavaju rafineriji nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03