DONESENA ODLUKA

Kanađanin fra John Dunlap apsolutnom većinom izabran za novog velikog meštra Malteškog reda

Fra Dunlap je osamdeset i prvi veliki meštar u milenijskom trajanju reda, ali prvi izabran po novom statutu

John Dunlap

 Noel S. McFerran/Wikimedia Commons

Suvereni malteški viteški red ponovo ima velikog meštra. Apsolutnom većinom izabran je Kanađanin fra John Dunlap (66), prvi koji dolazi s američkog kontinenta i prvi koji nije plemić. Dobio je sam više glasova nego što su ih zajedno dobili protukandidati Talijan Sandro De Franciscis odnosno Englez Maxwell Rumney.

Fra Dunlap je osamdeset i prvi veliki meštar u milenijskom trajanju reda, ali prvi izabran po novom statutu na koji je utjecao Papa. Veliki meštar se više ne bira doživotno, nego na deset godina, može biti reizabran još samo jednom, a dužnosti se mora odreći u svakom slučaju kad navrši 85 godina.

Papa je također upozorio pripadnike Malteškog reda da je on suveren samo prema drugim državama, kako bi se lakše i neovisnije mogao baviti humanitarnim radom, ali da nipošto nije suveren spram Svete Stolice, jer je bio i jer ostaje katolički crkveni red, podložan istoj stegi kao i svi ini redovi. Naime, dužnost reda ostaje "Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum" (svjedočenje vjere, pomaganje siromašnima).

Fra Dunlap je odvjetnik u državi New York i pokrajini Ontario. Malteškim vitez je od 1986, za člana Suverenog vijeća biran je 2009, 2014, te 2019. Nakon iznenadne smrto prethodnoga velikog meštra fra Marca Luzzaga vodio je Red kao namjesnik velikog meštra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:31