PANTSIR S-1

Kakvo je to oružje osvanulo na krovovima Moskve? Riječ je o sustavima koje je kupila i Srbija

Dmitrij Peskov strahuje da bi zapadne zemlje Ukrajinu mogle opskrbiti oružjem dugog dometa koje može pogoditi mete na ruskom tlu

Sustav Pantsir S-1 na krovu zgrade u Moskvi

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Kad je ukrajinska vojska krajem prošle godine uspješno izvela zračni napad na metu unutar ruskih granica, Kremlj je ostao u šoku. Rusija se tad suočila sa surovom stvarnošću da Ukrajina može dosegnuti i mete duboko unutar njihovog teritorija.

A onda se u prosincu u javnosti pojavila snimka gostovanja političkog analitičara Viktora Oleviča na ruskoj državnoj televiziji, koji je tvrdio kako Moskva ne uspijeva zaustaviti ukrajinske napade unutar zemlje - inače, njegova izjava uslijedila je nakon napada na vojni objekt u južnoj ruskoj regiji Brjansk.

- Rusija nije sposobna ni na koji način riješiti te probleme - rekao je tad Olevič, prenosi Newsweek.

No stvari su se u međuvremenu očito promijenile. Naime, u četvrtak su Twitterom počele kružiti fotografije i snimke na kojima se vidi sustav protuzračne obrane Pantsir-S1. Postavljen je na krovove nekoliko ključnih vladinih zgrada u Moskvi, uključujući jednu upravnu zgradu i Nacionalni centar za upravljanje obranom ruskog Ministarstva obrane.

Ovo oružje upogonjeno je nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio kako strahuje bi zapadne zemlje Ukrajinu mogle opskrbiti oružjem dugog dometa koje može pogoditi mete na ruskom tlu.

Korisnici društvenih mreža primijetili su da Rusija za obranu zračnog prostora koristi i moćne raketne sustave poput S-400 koji mogu pogoditi ciljeve na udaljenostima do 250 kilometara i presresti balističke projektile s udaljenosti do 60 kilometara. Naravno, velika su opasnost i za neprijateljske zrakoplove.

No, kad je u pitanju zaštita specifičnih meta, Pantsir je bolja i ekonomičnija opcija. Taj sustav koristi se za upotrebu na bližoj udaljenosti i namijenjen je obrani od aviona, helikoptera, dronova i precizno navođenih projektila. Jedna jedinica raspolaže s dva 30 milimetarska topa i 12 raketa kratkog dometa, a ima i dva radara. Jedan se koristi za lociranje mete, a drugi za navođenje projektila prema njoj. Pantsir se u većini slučajeva postavlja na mobilnu platformu, a postoji i verzija koja se koristi kao protuzračna obrana ratnih brodova.

Pantsir košta manje od 15 milijuna dolara te je puno jeftiniji od baterije S-400 sustava koja košta nekoliko stotina milijuna dolara.

Inače, sustave Pantsir S1 nabavila je i nama susjedna Srbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:51