ŽIVOTNA POGREŠKA

Kakva nezainteresiranost, neznanje i aljkavost: Zbog ove je maske nesretni bračni par izgubio četiri milijuna eura!

Maska je bila u posjedu obitelji dok nije prodana trgovcu, a kasnije je prodana na dražbi nepoznatom kupcu

Ngil maska, koju je izradio narod Fang iz Gabona, vjeruje se da je jedna od samo 10 maski u svijetu

 Pascal Guyot/Afp

Trgovac rabljenom robom dobio je na sudu slučaj u kojem može zadržati 4,2 milijuna eura prihoda od prodaje rijetke afričke maske koju je pronašao na tavanu starijeg francuskog para. Naime, stariji par ga je doveo da im pomogne raščistiti tavan, a zatim su mu prodali masku za 150 eura.

Par je tužio trgovca, tvrdeći da su bili dovedeni u zabludu o vrijednosti predmeta. Ali sudac se nije složio, rekavši da nisu uspjeli cijeniti pravu vrijednost umjetničkog djela. Vjeruje se da je rijetka Ngil maska, koju je napravio narod Fang iz Gabona, jedna od samo 10 takvih maski u svijetu.

Drvenu masku iz 19. stoljeća su nosili članovi tajnog društva Ngil, a masku je oko 1917. nabavio ‘u nepoznatim okolnostima‘ René-Victor Edward Maurice Fournier, francuski kolonijalni guverner i djed tužitelja. Maska je bila u posjedu obitelji dok nije prodana trgovcu, a kasnije je prodana na dražbi nepoznatom kupcu.

Par se obratio sudu tražeći dio prihoda od prodaje, tvrdeći da ih je trgovac obmanuo o pravoj vrijednosti maske. Trgovac je zanijekao da je znao da je toliko vrijedna i rekao je da je pokazao dobru volju ponudivši bračnom paru 300.000 eura, početnu vrijednost maske.

Njegova odvjetnica pak tvrdi da par nije istražio stvarnu vrijednost predmeta prije nego što ga je prodao. "Kada imate takav predmet kod kuće, trebali biste biti malo znatiželjniji prije nego ga se odreknete", rekla je Patricia Pijot za francuske medije, prenosi BBC.

Sudac je presudio u korist trgovca i rekao da par nije pokazao dužnu revnost u procjeni "povijesne i umjetničke" vrijednosti maske. Ponuda je povučena nakon što je par tužio.

Frédéric Mansat Jaffré, odvjetnik para, smatra kako je sudac stvorio presedan: - Vi ili ja sada ćemo morati pitati stručnjaka prije nego što odemo kod drugog stručnjaka - pomalo cinično je ustvrdio odvjetnik.

Gabon je pak zasebno zatražio da se obustavi prodaja maske s obrazloženjem da pripada toj zemlji. No, sud je i taj argument odbacio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:48