VARKA VRIJEDNA ŽIVOTA

Kako Ukrajinci uspijevaju osramotiti Ruse: ‘Stari britanski kamioni su ključni, njihovi snajperisti nasjednu...‘

Umijeće obmane ili varke umijeće je u kojem Ukrajina briljira protiv ruskih okupatora

Ilustracija

 Profimedia

Obmana ili varka je bila u središtu nekih od najuspješnijih vojnih kampanja i operacija u povijesti, a to je umijeće u kojem je Ukrajina do sada briljirala u svojem otporu i borbi za protjerivanje ruskih okupatorskih snaga sa svojeg teritorija. Na mnogo načina, moralo se upravo i jedino tako. Na početku ruske invazije punog opsega, činilo se da su mnogo veće ruske rezerve vojnika, oružja i opreme spremne i sposobne ugušiti svaki otpor.

Ukrajina se stoga morala osloniti na svoje vještine improvizacije kako bi poništila tu neravnotežu, iskorištavajući ruske pogreške i koristeći se obmanom i lukavstvom kako bi zadala udarce okupatoru.

Prošlogodišnje izvješće britanskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI) utvrdilo je da su ruske snage bile itekako ranjive na prijevaru, ali ne zato što su njihovi vojnici glupi, već zbog slabosti u organizaciji i strukturi. Tamo se navodi da ruska vojska ima manjak taktički potkovanih zapovjednika s iskustvom da uoče i prepoznaju sumnjive obavještajne podatke ili da osjete kada situacija sadrži skrivenu opasnost. "Obmana je uspjela protiv ruskih snaga u svim ešalonima i u sva tri roda službe", stoji u tom izvješću.

Ukrajina, doduše, također pati od pogrešaka vojnog vodstva, ali je se iznimno cijeni zbog spretne sposobnosti prilagodbe, inovacija i brzog iskorištavanja prednosti na terenu. Istovremeno, ruske snage same bude uzročnik vlastitih katastrofa, navodi Business Insider u svojevrsnom kratkom pregledu ukrajinskih varki od početka invazije u veljači prošle godine.

Britanski kamioni i osobni mobiteli

Ivan Oleksij, 25-godišnji informatički stručnjak, rekao je za Business Insider još u prosincu da kupuje stare britanske poljoprivredne kamione i prepravlja ih za vojnu upotrebu u Ukrajini. Kamioni, rekao je, imaju ključnu karakteristiku koja je omogućavala prevaru ruskih snajperista - vozačka pozicija je s desne strane, za razliku od drugih europskih vozila gdje je s lijeve strane. Oleksij je rekao da njegov tim stoga često stavlja lutke na lijevu stranu kako bi pomogao u prijevari, spašavajući tako živote ukrajinskih vojnika koji su vozili preuređena vozila.

Ruska vojska imala je tijekom rata ozbiljnih problema s opskrbom svojih snaga komunikacijskom opremom, što znači da su neki pojedinci morali pribjeći korištenju vlastitih telefona za komunikaciju. To je omogućilo Ukrajini da otkrije njihove položaje pomoću podataka s mobitela i da ih gađa u raketnim napadima. U siječnju je Ukrajina ubila 89 ruskih vojnika koji su se okupili u gradu Makiivki na istoku Ukrajine u jednoj od najvećih pojedinačnih pogibija tijekom sukoba. Kremlj je priopćio da je Ukrajina uspjela odrediti lokaciju pogođenih snaga jer su neki pripadnici vojnih snaga koristili mobitele.

Čak su i najviši ruski zapovjednici u prvim tjednima sukoba morali pribjeći korištenju mobitela za komunikaciju na bojnom polju, a ukrajinske snage su izvele uspješan napad na jednog generala i njegovo osoblje u ožujku prošle godine, nakon što su presreli njegov nezaštićeni telefonski signal. To je problem s kojim se ruske snage još uvijek suočavaju, s tim da je ruska plaćenička skupina Rusič nedavno objavila na Telegramu kako posti problem nedostatka komunikacijske opreme diljem ruske bojišnice.

Ranije ove godine, ukrajinski poručnik Oleksandar Afanasjev i njegovi vojnici uočili su rusku izviđačku bespilotnu letjelicu kako snima njihovu opremu, stacioniranu u poljoprivrednim objektima u blizini Limana, u regiji Doneck. Ruska bespilotna letjelica ranije je tamo oštetila tenk, a Afanasjev se želio pobrinuti da se to više ne dogodi. Stoga su on i ostali instalirali tamo drvenu repliku tenka napravljenu od praznih kutija za granate od 155 mm. Ubrzo nakon toga, ‘tenk‘ je uništen u napadu dronom.

Lažne mete

Ruski društveni mediji su slavili taj napad, podijelili su video snimku i navodili da je ‘tenk‘ uništen dronom Lancet, oružjem čija se cijena procjenjuje na 35.000 dolara. Videozapis je podijelio i glavni kremaljski propagandist, Vladimir Solovjov. No, Afanasjev je objavio vlastitu snimku, koja pokazuje stvarnost, a to je da su Rusi potrošili dron da bi spalili običnu hrpu drva.

Ukrajinski vojnici na terenu nisu jedini koji postavljaju mamce za ruske snage. Ukrajinska čeličana Metinvest proizvodi uvjerljive lažne haubice, minobacače i radare - sve što bi moglo biti primamljiva meta za Rusiju. Prema navodima tvrtke, ruske su snage nedavno digle u zrak nešto za što su vjerovali da je vrijedan ukrajinsko P-18 Malahit radarsko postrojenje u regiji Doneck, slaveći taj podvig u propagandnim video snimkama. No, Metinvest, u komentarima koje Business Insider nije mogao neovisno provjeriti, rekao je da se zapravo radi o replici od šperploče i metala. Tvrtka kaže da je više od 250 takvih mamaca do sada predano ukrajinskoj vojsci.

Ponekada, pak, Ukrajina samo iskorištava određenu situaciju. U Popasni u istočnoj Ukrajini, baza koju je koristila plaćenička grupa Wagner bombardirana je od strane ukrajinskih snaga u travnju prošle godine. Kako je izvijestio Wired, ukrajinski dužnosnici tvrdili su da je lokacija otkrivena analizom objava proruskih novinara na društvenim mrežama. na jednoj fotografiji koja je nakon toga obrisana čak se vidjela i točna adresa baze, izvijestio je Wired.

Rusija je već neko vrijeme svjesna moći obavještajnih podataka iz otvorenih izvora, pa je 2019. zabranila svojim vojnicima objavljivanje svojih lokacija na društvenim medijima. No, to nije uvijek dovoljno.

Ipak, ni Ukrajina nije imuna na slične udare. Prema inicijativi Center for Information Resilience, ruske su snage uspjele identificirati i napasti tvornicu streljiva u Kijevu u travnju prošle godine uz slučajnu pomoć snimke s ukrajinskog informativnog kanala.

‘Hersonska varka‘

Nedavno je ukrajinska zastava pričvršćena na balone letjela iznad grada Avdijivka kako bi se obilježila 245. godišnjica njegova osnutka. Dok je putovao prema okupiranom gradu Donecku u istočnoj Ukrajini, ruska vojska je otvorila vatru na balon, rekao je ukrajinski dužnosnik. Taj dužnosnik, čije tvrdnje nisu neovisno potvrđene, naveo je da je to Ukrajini omogućilo da identificira ruski položaj. Ukrajinska 110. brigada tada je "učinkovito radila na napadu na ruske vojnike", rekao je on.

U možda najupečatljivijem primjeru vojne obmane u Ukrajini, protuofenziva u jesen prošle godine zapanjila je promatrače jer su ukrajinske snage u samo nekoliko tjedana ponovno zauzele široki pojas teritorija koji okružuje istočni grad Harkiv. Analitičari su to nazvali "hersonskom varkom" jer je dio uspjeha protuofenzive ovisio o uvjeravanju svijeta da će ukrajinske snage umjesto prema regiji Harkiva krenuti prema južnom gradu Hersonu.

Prema istraživači Instituta modernog rata Huw Dylan, Davidu Gioeu i Joeu Littellu, Ukrajina je počela još uoči početka operacije glasno signalizirati da ide u smjeru Hersona, čak do te mjere da je nekoliko zapadnih medija počelo samouvjereno predviđati kako će ona teći, a Rusija je počela preraspoređivati svoje snage prema jugu. "U ovom slučaju, hersonska fronta je bila ciljna meta i ruski su zapovjednici zagrizli mamac", zaključili su istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:54