REPORT GOJKA DRLJAČE

Kako su se ekscentrični supružnici dočepali milijardi dolara u bitcoinu pa došli pod radar vlasti: ‘Glup potez...‘

Radi se o najvećoj financijskoj vrijednosti bilo koje zapljene koju je proveo američki Department of Justice

Heather Morgan i Ilya Lichtenstein

 EyePress News/EyePress via AFP

Prema pisanju Financial Timesa američki Department of Justice imao je najveću zapljenu financijske imovine u svojoj povijesti od oko 3,6 milijardi dolara. U trenutku zaplijene toliko su, naime, vrijedili bitcoini koje su sada već davne 2016. godine otuđili supružnici Heather Morgan i Ilya 'Dutch' Lichtenstein. Te 2016. godine nepoznati počinitelji uspjeli su se dokopati 119.754 bitcoina. Tada su ti bitcoini vrijedili 71 milijun, a njihova je vrijednost do danas narasla na oko 4,5 milijardi dolara. Treba upozoriti kako su bitcoini, kao i ostale valute, izrazito volatilni te se u jednom danu njihova vrijednost može vrlo značajno promijeniti, ali sigurno se radi o ukupnoj vrijednosti više milijardi dolara.

Department of Justice tereti bračni par temeljim digitalnih adresa bitcoina koje su pronašli na Lichtensteinovim 'cloud' računu. Tih 2000 digitalnih adresa najpoznatije kriptovalute direktno je vezano s hakerskim napadom iz 2016. godine, kada je otuđeno oko 1 posto svih emitiranih bitcoina. Na računalima bračnog para, koji je znao da je pod istragom od studenog, nađeno je još detalja kao npr. dokument naslovljen „ideje za putovnice“ s linkovima prema destinacijama na darknetu koje nude lažni identitet, ali i dokument s imenom ruske banke za koju su skeptično procijenili kako je „banka oligarha“. Department of Justice pribavio je i dokaze o legitimnim računima koje je par otvarao kako bi bitcoinima kupovao zlato.

Uhićeni par poprilično je živopisan. Heather Morgan je, između ostalog, vrlo nadobudna društveno angažirana reperica, koja je kao poduzetnica svojedobno napisala kolumnu za Forbes pod naslovom „Eksperti dijele savjete kako se zaštiti od cyberkriminalaca“. Lichtenstein je istodobno američki i ruski državljanin koji je 2018. osnovao kompaniju EndPass čiji je biznis rješavanja problema decentraliziranog identiteta i autentifikacije. Bračni par je bio aktivan na društvenim mrežama, posebno YouTubeu, s videima u kojima savjetuju o vrlo raznolikim problemima – od poduzetničkih preko kulinarskih do estetskih. Nakon EndPassa, Lichtenstein je pokrenuo i investicijsku firmu Demandpath, te se skupa sa suprugom počeo baviti financiranjem start up-ova.

Ispod je video Heather Morgan u kojem ostavlja dojam blago rečeno neuvjerljive reperice

Ispod je video Heather Morgan u kojem ostavlja dojam blago rečeno neuvjerljive reperice

Department of Justice izbjegava optužiti par za krađu. Izabrali su strategiju prijave za „komplicirani proces pranja novca“. Odvjetnik optuženih Samson Enzer procjenjuje kako u optužnici „postoje signifikantne rupe“.

Iako su pet godina skrivali ogromno bogatstvo u bitcoinima, bračni par uspio je u pravi novac pretvoriti 'samo' 2,9 milijuna dolara, dok je 80 posto nestalih bitcoina nađeno na njihovim računima. Barem tako proizlazi prema podacima dostupnim iz optužnice.

Sjedinjene države svoj slučaj najveće financijske zapljene u povijesti temelje i na nizu manjih iznosa kao što su poklon kartice za Walmart, Hotels.com PlayStation i Uber, u iznosima od po nekoliko stotina dolara.

Eksperti procjenjuju kako je bilo glupo ukrasti tako ogromni broj bitcoina. Da su otuđili osjetno manji broj, vjerojatno bi bili neuhvatljivi jer ne bi privukli tako veliku pažnju istražitelja.

Brif:

1 Niz velikih američkih kompanija upozorio je kako su i dalje pod pritiskom ulaznih troškova te cijene neće prestati s rastom. Među kompanijama koje najavljuju više cijene su Pepsi, McDonald's, Boot Barn, Whirlpool, Under Armor, Tyson Foods…

2 Investitori gladni rizika i visokih zarada okrenuli su se prema dionicama rudarskih kompanija.

3 U omicron valu generalno se i dalje povećava razlika između slučajeva i smrti u odnosu na ranije valove Covid-19 pandemije.

Preporuke dnevnog štiva:

Zamrznuta dva računa s 1,1 milijuna dolara za potporu kanadskim vozačima-prosvjednicima

Hitno počnimo trenirati hobotnice kako bi postale jako inteligentne! Hm?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:19