INCIDENT U MOSKVI

KAKO RUSI PONIŽAVAJU MOLDAVIJU 'To je cijela jedna kampanja, nastoje osujetiti našu istragu o pranju 22 milijarde dolara'

 Sputnik/Alexei Druzhinin / REUTERS

Prije dva mjeseca zamjenik moldovskog glavnog tužitelja Iurie Garaba otputovao je u Moskvu nakon što je dobio pozivnicu za sudjelovanje na obilježavanju ruskog Dana djelatnika tužiteljstva.

Međutim, posjet nije prošao kao što je planirano.

Garaba je zaustavljen u moskovskoj zračnoj luci i priveden na ispitivanje. Po njegovim riječima, jedan carinik je pregledavao njegovu putovnicu 15 do 20 minuta dok ga je drugi ispitivao što će raditi u Rusiji unatoč službenom pozivu i dokumentu u kojemu se navodi da je on čelnik moldovskog izaslanstva.

"Postavili su pitanja koja nemaju apsolutno nikakve veze s pregledavanjem dokumenata na granici", rekao je Garaba u telefonskoj izjavi za Reuters. Po njegovim riječima, među pitanjima je bilo kako se izgovara i točno piše njegovo prezime.

Reuters nije mogao dobiti neovisnu potvrdu za njegovu verziju događaja.

No, neki moldovski dužnosnici kažu da je taj incident dio kampanje članova ruskog sigurnosnog aparata u svrhu ponižavanja dužnosnika te bivše sovjetske države dok putuju u Rusiju ili iz nje.

Primarni je cilj, tvrde četvorica visokih moldovskih dužnosnika uključujući Garabinog šefa Eduarda Harunjena, izbaciti iz kolosjeka moldovsku istragu ruske operacije pranja novca u kojoj je 22,3 milijarde dolara ruskog novca prošlo kroz moldovski finanacijski sustav između 2011. i 2014.

Prema toj shemi, ruske "paravan" tvrtke uzimale su fiktivne kredite od offshore tvrtki sa sjedištem u Britaniji. Te su transakcije jamčili moldovski građani, a taj je potez omogućavao da moldovski suci sudjeluju u toj uroti kako bi naredili isplatu lažnih kredita i na taj način osigurali transfer novca izvan Rusije, rekli su moldovski tužitelji koji istražuju taj predmet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:55