STRATEŠKO REPOZICIONIRANJE

Kako Putin u sjeni rata u Ukrajini širi sfere utjecaja na drugom kraju svijeta: Nijemci i Francuzi odlaze, evo odmah Rusa!

Misija njemačke vojske Bundeswehr u Maliju je suspendirana. Vlada Malija se trenutno oslanja na Rusiju – s mogućim posljedicama za oko 1.000 njemačkih vojnika u toj zapadnoafričkoj zemlji

Njemački vojnici u Maliju (arhivska fotografija)

 Photo by MICHAEL KAPPELER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Borbeni helikopteri i vojni avioni ponovno slijeću u Bamako, prijestolnicu Malija - uz najljepše pozdrave iz Moskve, objavio je privremeni predsjednik Assimi Goita na svom Twitter profilu u srijedu, piše Deutsche Welle.

Istog dana, šef malijske hunte i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom i uvjeravali jedan drugog u prijateljstvo - koje se izražava prije svega u isporuci vojne opreme i razmještanju ruskih vojnika u Maliju.

Odnos s bivšom kolonijalnom silom Francuskom je, pak, dosegnuo najnižu točku, kako je to rekao glasnogovornik privremene vlade u Bamaku, pukovnik Abdoulaye Maïga u nedavnoj poruci francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu: „Privremena Vlada poziva predsjednika Macrona da konačno odustane od svog neokolonijalnog, paternalističkog i prezrivog držanja i da shvati da se Malijci odlično mogu brinuti sami o sebi".

Ali, očigledno se Mali ne može brinuti o sebi bez ruske pomoći. Tu vjerojatno spadaju i plaćenici iz zloglasne grupe Wagner. Iz tog razloga, EU je već okončala svoju misiju obuke malijske vojske.

Strategija njemačke vlade ne funkcionira

Ali, sada je prisutnost Nijemaca u okviru mirovne misije UN MINUSMA također dovedena u pitanje - ako se Bundeswehr potpuno povuče iz Malija, kao što je to najavio glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit: „Njemačka je i dalje spremna sudjelovati u mirovnoj misiji UN-a u Maliju, ali takva misija ima smisla samo ako je podržava i tamošnja vlada", rekao je Hebestreit.

Konkretno, riječ je o tome da Mali ne dozvoljava prelet letjelicama za transport plavih kaciga. Zbog toga, oko 140 njemačkih vojnika trenutno ne može dobiti redovnu zamjenu, a čini se da su i moguće medicinske evakuacije dovedene pod znak pitanja. Navodno je vlada Malija svoje partnere iz UN-a sve više maltertirala birokratskim zahtijevima.

Vlada u Bamaku još nije odgovorila na prijetnju da će se zbog toga Nijemci povući iz mirovne misije. Za Ulfa Lessinga, šefa ureda zaklade Konrad Adenauer u Bamaku, politika vojne hunte u Maliju je jasna: „Odluka da se Bundeswehr za sada povuče iz Malija je logična jer Mali nije reagirao na upozorenja iz Njemačke, naprotiv. U ovom trenutku izgleda da Mali želi Rusiju."

Pogoršanje sigurnosne situacije

Ali, ova strategija malijskog rukovodstva se do sada nije isplatila. Naprotiv, stručnjak za Sahel Seidik Abba za francuski servis TV5 Monde kaže: „Općenito gledano, sigurnosna situacija se pogoršala. Broj napada (radikalnih islamista) je porastao, oni su znatno sofisticiraniji i smrtonosniji nego što su bili."

Napadi militantnih islamista stigli su do predgrađa glavnog grada Bamaka. U posljednjem napadu prošlog tjedna u Tesitu, napadači su koristili eksploziv, bespilotne letelice, pa čak i artiljeriju - poginula su 42 malijska vojnika. To je pokrenulo val nasilja, koji privremena vlada Malija, usprkos obećanjima, nije mogla zaustaviti.

Gdje odu Francuzi - dolaze Rusi

Sada i posljednje francuske trupe napuštaju Mali. Odlaze iz mjesta Gao, gdje su stacionirane i njemačke jedinice. Analitičar Lessing smatra da je situacija tamošnjih njemačkih snaga problematična: „Rusi su se do sada useljavali u sve vojarne koje bi Francuzi napustili. Ako Rusi sada dođu u Gao, nastat će logistički problemi: kako koristi aerodrom Gao? Pa Nijemci neće moći tamo patrolirati zajedno s Rusima. To ovoj drami dodaje još više dinamike."

Rješenja trenutno nema na vidiku. Bundeswehr je u Maliju raspoređen od 2013. Trenutno je tamo oko 1.000 pripadnika njemačke vojske - ali vjerojatno ne još dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:51