TAKTIKA S GREŠKOM

Kako je Xi pokušao privući Francusku na svoju stranu i zašto ga je u tome omeo dolazak šefice EU!

Politico piše: ‘Pogledajte kako su Kinezi dočekali Macrona, a kako Ursulu, koja razlika!‘. Ali, promašili su tezu...

Xi Jinping i Emmanuel Macron

 Thibault Camus/Afp

“Na tiskovnoj konferenciji nakon trilateralnog sastanka kineskog predsjednika Xi Jinpinga, francuskog Emmanuela Macrona i Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, potonja je rekla: "Kina, budući da je stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ima veliku odgovornost da koristi svoj utjecaj u prijateljstvu s Rusijom koje je građeno desetljećima."

Trgovina i ulaganja također su bili na dnevnom redu. Kina i EU su se složile nastaviti ne samo ekonomski i trgovinski dijalog, nego i digitalni na visokoj razini, rekla je gospođa Von der Leyen, a prenosi agencija Nikke. "U osnovi, smanjenje rizika kroz diplomaciju", rekla je šefica EK. Dodajući da joj je bilo važno raspraviti s predsjednikom Xijem, i naravno također s premijerom Li [Qiangom], da mislimo da je smanjenje rizika važno, a ne razdvajanje.

Suštinske su to poruke gospođe Von der Leyen koja je u posjet Narodnoj Republici Kini išla tjedan dana nakon što je u govoru postavila nove parametre za odnose s Beijingom/Pekingom (“Vjerujem da nije održivo – niti je u interesu Europe – odvojiti se od Kine. Naši odnosi nisu crni ili bijeli – a naš odgovor ne može biti ni jedno ni drugo. Zbog toga se moramo usredotočiti na smanjenje rizika – ne na razdvajanje”, rekla je tada).

Politico.eu u analizi posjeta Von der Leyen i Macrona težište stavlja na protokolarne razlike u dočeku dvoje dužnosnika. Pišu kako je Macrona dočekao crveni tepih, vojne počasti, službena večera, dok je predsjednicu EK u zračnoj luci dočekao hijerarhijski niži ministar ekologije. Pokušali su simbolikom koroborirati kinesko nastojanje unošenja razdora u odnose velike članice i EK. Nije im uspjelo.

Macron je u Beijing došao u službeni posjet koji prati definirani protokol. Gospođa Von der Leyen je u posjet uključena naknadno. Nije predsjednica suverene države i zato ne može imati protokolarni tretman kao nositelj izvršne vlasti. Zbog toga nije bila ni na službenoj večeri, Macron je imao zasebni sastanak s Xijem prije trostranog, ali to je sve bilo poznato unaprijed. Francuski predsjednik je ostao, kako je bilo i predviđeno, dan dulje u NR Kini. Nije ovo prvi put da Politico.eu iskače sa zaključcima koji se sudaraju s činjenicama.

image

Xi Jinping, Emmanuel Macron i Ursula von de Leyen

Ludovic Marin/Afp

Nedvojbeno je da NR Kina intenzivno radi na vezama s europskim glavnim gradovima: u posljednjim pet mjeseci u posjeti su bili njemački kancelar Olaf Scholz, španjolski premijer Pedro Sánchez i sada Macron (koji je pozvao Ursulu von der Leyen da s njim posjeti Beijing). Sve tri države nisu sklone prihvaćanju američke politike zaoštravanja odnosa s NR Kinom dok Bruxelles donosi, primjerice, “uredbu o zaštiti Unije i njezinih država članica od gospodarske prisile koju primjenjuju treće zemlje (instrument za borbu protiv prisile)” što se primarno odnosi na NR Kinu i njezine politike prema Litvi.

Xijev je cilj pokušati, privlačenjem Francuske na svoju stranu, otežati donošenje zajedničkih odluka EU, ali i G7 koje štete NR Kini. Njegova politika podsjeća na Donalda Trumpa koji je, tijekom posjete Parizu kao predsjednik, ponudio Macronu da s njim sklopi unosne sporazume, bilateralno, ne obazirući se na EU i standarde. Francuski predsjednik nije pristao.

Na to je igrao i Xi i u tom je smjeru važan vektor sklapanje ekonomskih sporazuma, među kojima Le Monde naglašava prodaju 150 Airbusovih zrakoplova i, poglavito, uspostavu druge linije za sklapanje u postrojenjima smještenim u Tianjinu. Macron bi bio sklon pozicionirati se kao “prvi među jednakima” u EU kad je riječ o nastupu prema Beijingu i zbog unutarnjopolitičkih problema, ali je ipak izabrao oprezniji nastup i zbog svijesti odjeka posjeta među ostalim članicama.

Andrew Small iz German Marshall Fund tumači za Europsko vijeće vanjskih odnosa (ECFR) da je odluka da Macron i Ursula von der Leyen idu zajedno u Beijing jako dobra, zaštitila je francuskog predsjednika kritika kakvima je bio izložen Scholz, da solira u odnosima sa Xijem.

“Von der Leyen je Xiju pokazala da ne može očekivati da kolateralno dogovora poslove s Parizom i Berlinom zaobilazeći EU. Članice koje su skeptične prema Macronovom postupanju s Vladimirom Putinom i Xijem bit će razuvjerene prisustvom Von der Leyen. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena, s kojom je [Ursula von der Leyen] uspostavila odnos povjerenja, također će biti uvjerenija da je jedinstvo G7 o važnim pitanjima očuvano umjesto da se boji bilo kakvih posljedica Macronovog sola”, piše Small.

Lako se složiti s Filippom Fasulom iz Istituto per gli Studi di Politica Internazionale (ISPI) da posjet nije polučio veći uspjeh: “U javnom komuniciranju Xi je zadržao prorusku neutralnost, a objavljeni ekonomski sporazumi ne mijenjaju ravnotežu u globalnom geoekonomskom sporu. Von der Leyen je ponovila čvrste pozicije glede rata, trgovinske neravnoteže i investicijskih sporazuma.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:00