DOKUMENTARAC OTKRIVA

Kako je Navaljni nasamario agenta koji ga je otrovao: ‘Nastao je kaos, nismo znali što napraviti‘

Najneobičnija scena u filmu je ona u kojoj Navaljni nazove agenta za kojeg misli da ga je otrovao i navede ga da otkrije detalje

Aleksej Navaljni iza rešetaka

 Sputnik Via AFP

Dokumentarni film o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom, koji je za dlaku izbjegao smrt nakon što su ga otrovali novičokom, premijerno je prikazan na Sundance filmskom festivalu, piše Guardian.

Ovaj 90-minutni film jednostavno nazvan 'Navaljni', prikazuje vođu ruske oporbe tijekom nekoliko mjeseci koje je proveo u Njemačkoj 2020. godine dok se oporavljao od trovanja. U filmu su također prikazani intervjui s Navaljnim, njegovom ženom Julijom i najbližim suradnicima.

image

Aleksej Navaljni na suđenju

Kirill Kudryavtsev/AFP

Najneobičnija scena u filmu je ona u kojoj Navaljni, iz svojeg utočišta u njemačkom Schwarzwaldu, telefonom nazove agenta za kojeg misli da mu ja podmetnuo otrov i navede ga da potvrdi da je sudjelovao u napadu pretvarajući se da je ljutiti šef tajne službe.

'Sjećam se da sam samo pazio da nikako ne prekinem snimanje jer je ovo nešto najvažnije što ću snimiti u čitavom životu', kazao je redatelj filma Daniel Roher o trenutku tog telefonskog priznanja.

'Nakon toga, svi smo pomahnitali. Jurcali smo uokolo kao kokoši s odrubljenim glavama. Razmišljao sam o tome što bismo sada trebali napraviti? Zvati policiju? Trebamo li nekakvu zaštitu?', kazao je.

Tražili 'trovače'

Roher je u početku planirao napraviti film posve drugačije tematike s Kristom Grozevim, bugarskim istražiteljem koji radi za Bellingcat, tim online istražitelja i istraživačkih novinara.

Međutim, nakon Navaljnijevog trovanja, Grozev je počeo tražiti tko bi mogao stajati iza toga. Nakon što je na dark webu kupio telefonske brojeve i evidencije letova, pronašao je grupu od osam muškaraca iz ruske službe sigurnosti FSB koji su, kako se čini, godinama pratili Navaljnog po Rusiji.

Grozev je kontaktirao Navaljnog i otputovao u Njemačku kako bi se s njime sastao i kazao mu do kakvog je otkrića došao. S njim je bio i Rohev koji je sve to snimao. Ispostavilo se da su Navaljni i njegov tim već razmišljali o tome da snime film te je tako počela suradnja.

'Kad se Aleksej u Berlinu probudio iz kome, imao je dvije vizije. Jedna je bila da napravi taj ogroman istraživački video o Putinovoj palači i njegovom nezakonitom bogatstvu. Druge je bila da snimi veliki dokumentarni film u stilu Hollywooda', kazao je Roher.

Navaljnom je pozlilo u kolovozu 2020. dok je letio iz Tomska u Sibiru za Moskvu. Zahvaljujući brzoj reakciji pilota koji je hitno sletio u Omsk, Navaljni je preživio i kasnije bio prebačen u Berlin gdje se dugo i sporo oporavljao. U Berlinu je potvrđeno da je otrovan novičkom, iznimno opasnim nervnim agensom koji imaju samo Rusi.

Kremlj je zanijekao umiješanost u trovanje, a Vladimir Putin je čak odbio javno izgovoriti ime Alekseja Navaljnog te ga čitavo vrijeme nazivao 'taj gospodin', 'određeni tip' ili 'pacijent iz Berlina'.

Povratak u Rusiju

Film završava Navaljnijevim povratkom u Rusiju u siječnju 2021. Po dolasku je zadržan na aerodromu i kasnije osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je navodno prekršio odredbe prošle presude za prevaru - što je proces koji se smatra politički motiviranim. Trenutno Navaljni služi kaznu u zatvoru oko 100 km izvan Moskve.

Nakon Navaljnijevog trovanja, njegova Antikorupcijska zaklada je proglašena ekstremističkom organizacijom te su mnogi njezini vođe i regionalni koordinatori bili prisiljeni pobjeći iz zemlje.

Snimanje filma držano je u tajnosti sve do siječnja, a da će film biti prikazan na Sundance festivalu objavljeno je u posljednji trenutak. Premijera je održana u utorak navečer, jer je Sundance ove godine zbog covida u potpunosti virtualan. Maria Pevčik, bliska Navaljnijeva suradnica koja je bila s njime u Tomsku kad je otrovan, izvršna je producentica filma.

Na kraju filma, Navaljni na zahtjev redatelja snima poruku za slučaj da bude ubijen pri povratku u Rusiju. 'Želim vam reći nešto očito: ne odustajte, ne smijete odustati. Ako me odluče ubiti, to znači da smo nevjerojatno jaki i moramo iskoristiti tu snagu', kazao je.

U objavi na Instagramu koja najavljuje film, Navaljni se u svom uobičajenom ironičnom tonu žali da knjižnica u zatvoru u kojem služi kaznu, nema pretplatu na HBO Max pa neće biti u prilici gledati film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:26