LICE S POSTERA

Kako je jedna tinejdžerica začepila usta onima koji su Rumunje nazivali kriminalcima i lopovima

Emmin otac je Rumunj, majka je Kineskinja, a rođena je u Kanadi iz koje je kao dvogodišnjakinja s roditeljima stigla u Veliku Britaniju
 Emma Raducanu
 Matthew Stockman/AFP

Senzacionalna pobjeda 18-godišnje britanske tenisačice Emme Raducanu na US Openu tijekom vikenda bila je glavna vijest u svim otočkim medijima. Što i nije čudno, kad se uzme u obzir da je Raducanu prva tenisačica koja je do Grand Slam naslova došla tako da se do glavnog turnira trebala probiti kroz kvalifikacije, da je najmlađa osvajačica nekog Grand Slama još od Marije Šarapove 2004 . i da je njezin prvotni cilj bio "na turniru zaraditi 150 dolara za slušalice".

Koji god ugao uzeli, priča Emme Raducanu je zaista nevjerojatna, filmska. A jedan dobar dio te priče tiče se njenog porijekla. Naime, kad pogledate njen Twitter, na njemu pišu imena četiri grada - london|toronto|shenyang|bucharest.

Naime, Emmin otac je Rumunj, majka je Kineskinja, a rođena je u Kanadi iz koje je kao dvogodišnjakinja s roditeljima stigla u Veliku Britaniju. Ako je ikada postojao sportaš ili sportašica koja je oličenje multikulturalnosti, to je Emma Raducanu.

To s ponosom danas ističu i mnogi Britanci pa je tako laburistički gradonačelnik Londona Sadiq Khan (čiji su djed i baka u London došli iz Pakistana) na Twitteru napisao da je priča Emme Raducanu zapravo "londonska priča":

- Mi u Londonu prihvaćamo i slavimo našu različitost. I ako marljivo radite i dobijete pomoć, možete postići bilo što.

Khan nije jedini koji je čestitao mladoj tenisačici. Pohvale su se slijevale sa svih strana od kraljice Elizabete II do političara, a među njima čak i jednog koji se gorljivo protivi imigraciji - Nigela Faragea, piše Guardian.

No, njegova čestitka brzo je naišla na val kritika ljudi koji su podsjetili kako je lider Ukipa donedavno pričao o Rumunjima koji žive u Velikoj Britaniji:

- Kriminalna statistika koja se veže uz zločine koje su počinili Rumunji je nevjerojatna. Netko me pitao da li bih se zabrinuo da se u moj kvart doseli grupa rumunjskih muškaraca. Ako živite u Londonu, da, trebali biste se zabrinuti, rekao je Farage.

Proslavljeni engleski nogometaš Gary Lineker pak nije odolio da ne spusti Farageu zbog toga te mu je poručio da si "on sada ne bi mogao priuštiti da živi pokraj Emme Raducanu, tako da nema razloga za brigu", čime je aludirao na činjenicu da je mlada sportašica pobjedom na US Openu svoj račun podebljala za 1,8 milijuna funti.

No član državnog odbora Sport England Chris Grant poručio je da mu je drago da je Farage čestitao Raducanu na osvajanju trofeja, kao i da je dobro da su mediji izuzetno pozitivno pokrivali njen put do pobjede, čak i oni koji su inače otvoreno neprijateljski nastrojeni prema migrantima i tražiteljima azila.

- Njezina pobjeda pokazala je realnost "britanstva" i razotkrila zabludu koju inače promoviraju u drugim objavama. Djevojka koja je dijete Rumunja i Kineskinje, koja je rođena u Kanadi i došla u Bromley kad su joj bile dvije godine je zapravo tako normalna priča u ovoj državi i trebali smo se ponositi, smatra Grant.

No, također je dodao i da bi se u ovoj priči više trebalo koncentrirati na samu Raducanu i ne joj na leđa nametati nerealna očekivanja.

- Od danas će ona biti u srži rasprave o imigraciji. To je veliki teret za nositi koji ona vjerojatno ne želi.

Slično smatra i Sunder Katwala iz tink tanka British Future koji promovira debatu o imigraciji i integraciji. I on ističe da je porijeklo mlade tenisačice tipično za njenu generaciju, ali upozorava i ljude liberalnijih nazora da je ne koriste kao "jesmo vam rekli" argument u raspravi s oponentima imigracije.

- Ovo su ekscepcionalne priče koje ne dogovaraju na šira pitanja o tome jesmo li uspješni integraciji, pružanju jednakih mogućnosti i poštovanju različitih kulturnih identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08