RAZJARILA VLAST

Kako je 23-godišnja Miss Universe ugrozila krvavi režim diktatora: Njezina sudbina sada je neizvjesna...

Direktoricu franšize za Nikaragvu su deportirali, njezin suprug i sin su nestali, a pitanje je hoće li slavljenici biti dozvoljen povratak u zemlju

Sheynnis Palacios

 /Instagram/profimedia
Objavljeno: 05. prosinac 2023. 13:45

Tisuće ljudi slavile su na ulicama Manague, mašući nacionalnim zastavama i pjevajući državnu himnu. U Diriambi, rodnom gradu Sheynnis Palacios, zvonila su crkvena zvona kad je objavljeno da je 23-godišnja kći siromašne samohrane majke izabrana za Miss Universe. Sheynnis Palacios postala je nacionalni simbol koji budi nadu, poručio je nikaragvanski novinar Wilfredo Miranda, pišući iz Kostarike.

"Hvala vam što ste donijeli radost našem narodu koji pati", napisao joj je monsinjor Silvio Baez, pomoćni biskup Manague, također iz egzila. Nakon što je Ortegin režim u krvi suzbio prosvjede 2018., procjenjuje se da je najmanje 600.000 Nikaragvanaca napustilo zemlju. Većinom su otišli u SAD i Kostariku, piše britanski Guardian.

Sheynnis Palacios nije se javno očitovala o situaciji u Nikaragvi. Ali bilo je dovoljno što je na natjecanju ljepote nastupila u bijelo-plavoj haljini, u bojama državne zastave. Od 2018. vlasti su zabranile korištenje državne zastave i himne, osim u striktno službene svrhe, zato što ih je oporba masovno koristila, tako da je već izbor materijala za haljinu bio politički provokativan. Spontano slavlje na ulicama Manague prvi je javni prosvjed od 2018.

Sheynnis Palacios postala je simbol otpora režimu: mrežama se proširila njena snimka s demonstracija 2018., vlasti su tada, prema procjenama organizacija za ljudska prava, ubile više od 355 prosvjednika, piše njemački Spiegel. Od tada zemlja ubrzano klizi u autoritarnu vladavinu. Predsjednik Daniel Ortega (78) bivši je heroj sandinista koji su srušili četiri desetljeća dugu brutalnu Somozinu diktaturu.

Vlasti su prvo čestitale Sheynnis Palacios na uspjehu, a onda je potpredsjednica Rosario Murillo, Ortegina supruga, u priopćenju na šest stranica optužila protivnike režima da "prekrasan i zaslužen trenutak ponosa" žele iskoristiti za kovanje državnog udara.

Pitanje je hoće li slavljenici uopće biti dozvoljen povratak u zemlju. Izbor za Miss Universe održan je 18. studenoga u El Salvadoru, direktoricu franšize za Nikaragvu, Karen Celebertti, zaustavili su 21. studenoga na granici i deportirali, njezin suprug i sin su nestali, piše britanski Guardian.

U gradu Esteliju nestao je umjetnik koji je slikao mural s likom Sheynnis Palacios. Vlasti su mu zabranile da ga završi, mladiću se od tada gubi svaki trag, navodi Spiegel. Uhićen je Cristóbal Acevedo, bivši sandinist, danas oporbenjak i zvijezda Tik Toka: također zbog podrške novoj Miss Universe.

Vlasti su optužile Karen Celebertti, direktoricu franšize Miss Nikaragve, njezina supruga i sina za antidržavnu urotu. Izbor za Miss Universe koristili su za "pretvaranje izbora u političku zamku, koju financiraju strani agenti", objavila je policija.

Kada su Sheynnis Palacios u TV prijenosu natjecanja ljepote upitali u čijoj bi koži voljela biti, istaknula je Mary Wollstonecraft, britansku filozofkinju i aktivistkinju za ženska prava iz 18. stoljeća. "Koliko ja znam, nikada niste čuli za kraljicu ljepote koja kaže da želi biti heroina modernog feminizma", ponosno je napisala nikaragvanska spisateljica Gioconda Belli, i ona danas u egzilu.

No, nema borbe za ženska prava bez borbe za elementarna ljudska prava bez obzira na spol, naciju i vjeru, za demokraciju i slobodu izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:28