PRANJE NOVCA

‘Kako bivši dirigent nekog kazališta može zarađivati 50 milijuna!? Znamo čije je to bogatstvo...‘

Švicarci su proveli detaljnu istragu i potom podigli optužnicu protiv četvorice bankara

Zgrada banke Credit Suisse, ilustracija

 Travelstock44/Alamy/Profimed/Travelstock44/alamy/profimed

Švicarski tužitelji podigli su optužnicu protiv četiri bankara Gazprombanke, među kojima je i izvršni direktor Roman Abdulin, zbog sumnje da su ruskom predsjedniku pomagali sakriti nekoliko desetaka milijuna franaka.

Prema optužnici, koju je nadležni sud u Zurichu dostavio redakciji FT-a, bankari se terete za otvaranje računa Sergeju Rolduginu, kumu jedne od Putinovih kćeri, bez da su provjerili porijeklo imovine, označivši ga pritom i kao osobu koja "nije politički eksponirana" unatoč tome što je poznato da je kućni prijatelj ruskoga predsjednika.

Naime, javna je tajna da Vladimir Putin kao predsjednik godišnje službeno uprihodi tek nešto više od 100.000 franaka, što se ne smatra visokim primanjima. Međutim, u praksi ima ogromnu imovinu za koju postoji opravdana sumnja da njome upravljaju osobe bliske Kremlju, poput Roldugina, zbog čega su švicarski nazorni organi i pokrenuli istragu. Tužitelji također sumnjaju kako je bivši dirigent kazališta Mariisky u Sankt Petersburgu mogao zaraditi 50 milijuna franaka, koliko je Roldugin želio položiti na račun u švicarskoj podružnici Gazprombanke, a povrh toga je svake godine putem fiktivnih kompanija i lažnih računa u Zurich namjeravao poslati po 10 milijuna franaka.

Nakon što su mu švicarski nadzorni organi pomnije analizirali imovinu primijetili su da je na ime Sergeja Roldugina otvoreno čak nekoliko fiktivnih kompanija, od kojih sve imaju otvorene račune u Ruskoj središnjoj banci, poznatoj kao vodeći izbor štednje većine kremaljskih dužnosnika.

Glasnogovornik švicarske podružnice Gazprombanke, koja je zbog sankcija Rusiji morala smanjiti obujam poslovanja na zapadu, negirao je da su protiv njegovih zaposlenika podignute optužnice te mimo toga nije želio komentirati istragu koja je "u tijeku".

Sudski proces, prvi koji će se odviti u jednoj zapadnoj zemlji te koji će se odnositi na imovinu koja se veže uz ruskog predsjednika, počinje u Zurichu 8. ožujka, a švicarski će tužitelji za ruske bankare tražiti zatvorsku kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:58