LJUBAVNE ZAMKE

Kako ‘atraktivne Ukrajinke‘ uništavaju naivne ruske vojnike: ‘Hej zgodni, ja sam Maša...‘

Zaposlenice ukrajinske tvrtke za procjenu rizika Molfar svaki dan posvećuju vrijeme virtualnim odnosima s ruskim vojnicima

Lijepa žena (ilustracija)

 Radek Kalhous/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Radek Kalhous/Česká Ilustrační Fotografie/profimedia

Za ruske vojnike u Ukrajini postoje dodatne zamke, one ljubavne. Ukrajinska tvrtka za procjenu rizika, poznata kao Molfar, usvojila je neobičnu taktiku za prikupljanje vitalnih obavještajnih podataka o ruskim vojnicima koji su okupirali granična područja njezine zemlje. Njezine zaposlenice svaki dan posvećuju vrijeme virtualnim odnosima s ruskim vojnicima.

Angelina, ime koja je jedna od zaposlenica iskoristila u svojoj priči za Sunday Times, rekla je kako svaki dan posveti dva sata dopisivanju s ruskim vojnicima. Vješto ih namami u svoju medenu zamku pomoću profilnih slika koje generira umjetna inteligencija i koje su vidljive u aplikacijama za upoznavanje. Sa svojom kolegicom Mašom, što je također pseudonim korišten za novinski izvještaj, ona pretražuje slike kandidata u aplikacijama. Ako je u vojnoj uniformi, može. Ako je u civilnoj, preskoči.

Njihov cilj? Dobivanje ključnih informacija o broju vojnika, vojnoj opremi, uspjesima napada i ranjivostima, koje može prenijeti ukrajinskoj vojsci. Intrigantno je da te virtualne veze s neprijateljem traju dulje vrijeme, a neki odnosi i više od godinu dana. Angelina, čiji je brat tragično izgubio život na početku rata, potaknuta je svojom osobnom vezom sa sukobom, tražeći pravdu za svoje poginule voljene i svoju zemlju.

Dok vojnici vjeruju da grade ljubavne veze s Angelinom i njezinom kolegicom Mašom, stvarnost je drugačija. Ove interakcije daju ukrajinskoj obavještajnoj službi dragocjene uvide u unutarnje funkcioniranje ruske vojske. Angelina i Maša jasno daju do znanja da nemaju suosjećanja za muškarce s kojima stupaju u vezu, smatrajući ih osvajačima i neprijateljima svoje domovine.

"Dolaze u moju zemlju, žele ubiti moj narod, žele uništiti našu nacionalnost, ne žele da Ukrajinci postoje. Zašto bi me bilo briga za ljude koji me žele ubiti?" rekla je Angelina.

Žene vješto iskorištavaju želje, emocije i taštinu vojnika, izvlačeći informacije putem fotografija, videa i razgovora. Povremeno dobivaju ključne podatke, poput vojnih putovnica koje pomažu otkriti detalje o jedinicama. Njihov rad nije bez rizika jer suočavanje s tim vojnicima može biti mučno. Dobivaju šokantne slike leševa, poruke koje veličaju njihove vojne akcije.

Brojni mladi vojnici žude za romantičnim vezama, pa dobivaju i bračne ponude nekoliko dana ili tjedana nakon virtualnog susreta. Međutim, Maša i Angelina ostaju usredotočene na svoju misiju, gledajući na svaku dobivenu informaciju kao na udarac neprijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:35