POLETIO HWASONG-8

Kakav je to zapravo novi hipersonični projektil koji je ispalio Kim Jong-un: ‘Ovo je ogromna prekretnica‘

Hipersonični projektili mnogo su brži i okretniji od normalnih, što obrambenim sustavima znatno otežava da ih presretnu
Kim Jong-un i lansiranje projektila Hwasong-8 
 AFP

Sjeverna Koreja je u utorak, kako tvrdi, uspješno testirala novu hipersonični projektil pod nazivom Hwasong-8, piše BBC.

Državni mediji te zemlje objavili su da je novi projektil jedan od 'pet najvažnijih novih sustava naoružanja' u vojnom razvojnom planu za idućih pet godina.

Projektil su nazvali 'strateškim oružjem', što se obično podrazumijeva da može nositi nuklearnu bojnu glavu.

Ovo lansiranje, koje se održalo u utorak, još je jedan pokazatelj da Pjongjanga razvija novo oružje unatoč strogim sankcijama.

'Razvoj ovog sustava naoružanja povećao je sposobnost naše nacije za svaki oblik samoobrane', objavila je sjevernokorejska državna medijska agencija KCNA.

Čak i ako nije riječ o "hipersoničnom" projektilu (koji može razviti brinu višestruko veću od brzine zvuka) vojni analitičar Ankit Panda upozorava da Hwasong-8 koristi spremnike za gorivo koji se mogu napuniti tijekom proizvodnje, čime su njezine sposobnosti značajno ojačane. Panda je to opisao kao 'značajnu prekretnicu'.

image
Južnokorejci prate lansiranje rakete Hwasong-8
Jung Yeon-je/AFP

Ova tehnologija omogućuje da se projektili prethodno napune, što znači da godinama mogu ostati spremni za brzo lansiranje.

Najnovije lansiranje treći je test projektila koji je Sjeverna Koreja izvela u ovom mjesecu. Ranije su pokazali novu vrstu krstarećih projektila, kao i novi sustav za lansiranje balističkih raketa s vlaka.

Paralelno s testiranjem Hwasonga-8, sjevernokorejski izaslanik na godišnjoj Generalnoj skupštini UN -a u New Yorku, Kim Song, branio je pravo svoje zemlje na razvoj oružja.

Kim je rekao kako zemlja 'izgrađuje svoju nacionalnu obranu kako bi se obranili i zaštitili sigurnost i mir u zemlji'.

Što je hipersonični projektil?

Hipersonični projektili mnogo su brži i okretniji od normalnih, što ih čini znatno težom metom za neprijateljske proturaketne sustave.

Sjeverna Koreja pridružila se malom broju zemalja, među kojima su SAD, Rusija, Kina i Indija, koje pokušavaju razviti takvo oružje. U srpnju je Rusija objavila da je s fregate u Bijelom moru uspješno lansirala hipersonični projektil koji je razvio brzinu od 8659,88 km/h.

KCNA je rekla da je testno lansiranje potvrdilo da je Hwasong-8 stabilan i da ima mogućnost "navigacije tijekom leta".

Ankit Panda, viši suradnik u Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir, rekao je da je u ovom trenutku teško procijeniti točne sposobnosti projektila, ali je dodao da bi 'obrana od takvih projektila mogla biti posve različita od obrane od običnih balističkih raketa'.

image
Južnokorejci prate lansiranje rakete Hwasong-8
Jung Yeon-je/AFP

Dodatak novih spremnika za gorivo znači da bi oružje moglo biti spremno za ispaljivanje odmah. A ako ga ne morate puniti na terenu, to znači da je vrijeme lansiranja mnogo kraće. Brže vrijeme lansiranja također znači da je drugim zemljama teže izvršiti napad čiji je cilj onesposobiti raketne sustave i projektile napadnute zemlje.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un na ranijem sastanku u siječnju izjavio je da su znanstvenici 'završili istraživanje' u razvoju hipersoničnih kliznih bojevih glava. Test u utorak bio je prvi za ovaj novi sustav.

'Trud oko razvoja hipersoničnog projektila ne iznenađuje previše s obzirom na to da je Kim Jong-un takvu mogućnost naznačio još u siječnju', rekao je Panda.

'Ovo je podsjetnik da su raketne ambicije gospodina Kima daleko od završenih.'

Međutim, načelnik Združenog stožera Južne Koreje rekao je kako vjeruje da je ovaj hipersonični projektil još u ranoj fazi razvoja i da će proći dulje vrijeme prije nego ga se može iskoristiti u borbi. Dodao je i da su i Južna Koreja i SAD trenutno sposobne otkriti i presresti ovu raketu.

Što znamo o programu naoružanja Sjeverne Koreje?

Nedavni testovi Sjeverne Koreje - ovo je treći projektil ispaljen samo ovog mjeseca - ukazuju na to da ta zemlja pojačava svoj program naoružanja.

SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja, a odnos Pjongjanga s administracijom predsjednika Joea Bidena dosad je bio pun napetosti.

Japan i Sjeverna Koreja također imaju zategnute odnose zbog 35-godišnje japanske kolonizacije Koreje (od 1910. do 1945.), zatim zbog nastojanja Pjongjanga da razvije nuklearni i raketni program i zbog ranijih otmica japanskih građana koje je Sjeverna Koreja izvela.

Unatoč tome, čini se da je Pyongyang odlučan u namjeri da nastavi razvijati nove sustave naoružanja, pravdajući to potrebom za vlastitom samoobranom.

Također je više puta optužio Južnu Koreju za dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti.

Južna Koreja nedavno je testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu iz podmornice, za koju je rekla da joj je potrebna zbog obrane od Sjeverne Koreje.

Prošlog je mjeseca atomska agencija UN-a rekla da se čini da je Sjeverna Koreja ponovno pokrenula reaktor koji bi mogao proizvoditi plutonij za nuklearno oružje, nazivajući takav razvoj događaja 'duboko zabrinjavajućim'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01