UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kadirov poručio kako pomno prati situaciju s Kosovom: ‘Vučić odlično razumije da je NATO huškač‘

Ključne događaje 159. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Brod Razoni 

 Turkish National Defense Ministr/Anadolu Agency Via Afp

Ključni događaji 159. dana rata u Ukrajini:

- prvi brod sa žitaricama napustio je Ukrajinu

- Ukrajinci tvrde da Rusija premješta veliki broj vojnika na jug Ukrajine

- dvije su osobe ozlijeđene u raketiranju drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva


NOVO 10:34 - Ozloglašeni čečenski vođa Ramzan Kadirov na Telegramu je izvijestio kako pozorno prati situaciju s Kosovom i Srbijom za koju je okrivio NATO.

‘Ovo je vrlo složena situacija, u kojoj postoji treća strana - huškača - a to je NATO.

‘Po ovom pitanju nije moguće stati ni na stranu Srba ni Kosovara. No postoji nedvosmislen stav koji trebaju zauzeti i jedni i drugi. I taj stav, začudo, nije politički, već vjerski. Došlo je vrijeme kada bi konfesionalni konsenzus trebao biti rješenje krize‘, napisao je Kadirov na Telegramu.

Kadirov je napisao da je Srbija zemlja koja je otvoreno podržala Rusiju, kako kaže, ‘u borbi protiv nacizma i sotonizma u Ukrajini‘.

‘Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg dobro poznajem, odlično razumije što je NATO i kojim metodama raspiruje sukobe. U roku od nekoliko mjeseci od ‘Novog svjetskog poretka‘ u Ukrajini, svjedočili smo kako su najgore manifestacije sotonizma - gorljivi fašizam, apsolutno bezboštvo, crni cinizam i agresivna LGBT propaganda - izbile na površinu, poput zrele bubuljice.

Cijeli NATO pokušava iskvariti zemlje s tradicionalnim vrijednostima u gomilu zlih ljudi sa životinjskim instinktima bez vjere i časti. I nema sumnje da muslimani u ovoj specijalnoj operaciji protiv Iblisovih pristaša igraju važnu, ideološku i duhovnu ulogu protuakcije.

Zapadni saveznici su se, shvativši da u Ukrajini njihovi planovi propadaju, odlučili uhvatiti u koštac sa zacjeljivanjem rana na Balkanu. Još više je uvredljivo što su na jednoj strani, koje NATO huška, kosovski muslimani.

Službeni razlog za izbijanje sukoba toliko je smiješan i banalan da nema sumnje u huškanje izvana. Prije nego što su obje strane imale vremena razgovarati o bilo čemu, NATO već proglašava borbenu spremnost i povlači svoje snage na granicu. U slučaju neprijateljstava, posljedice za kosovske muslimane bit će žalosne, bez obzira na ishod. Da, bit će pobjednik - takozvana progresivna Europa. Dok će se Balkan boriti između sebe, cijeli Zapad će stajati iza i davati patrone, ali živjeti u miru, povremeno protestirajući protiv kršenja prava sotonista, diktirajući svijetu svoje prioritete.

Upamtite, pristašama sotone je od koristi da pod bilo kojim izgovorom sukobljavaju vjernike, tako da će na kraju oni koji će, po dolasku spasitelja Isusa, morati stati pod njegovu zastavu i svrgnuti antikrista, umrijeti s njim‘, napisao je Kadirov.

Na kraju svoje objave pozvao je Srbe i kosovske Albance da izbace NATO iz jednadžbe i da razmišljaju o svojoj budućnosti.

‘Tada će doći do razumijevanja problema i njegovog rješenja. Postoje izvrsni primjeri suživota u harmoniji različitih vjera i nacionalnosti. Ali nema primjera dobrog suživota s NATO intervencionistima‘, zaključio je Kadirov na Telegramu.


07:54 - Ministarstvo obrane Turske reklo je u ponedjeljak u jutarnjim satima da je prvi teretni brod pun ukrajinskih žitarica napustio ukrajinsku luku Odesu, piše The Associated Press.

Teretni brod Razoni, koji plovi pod sijeraleonskom zastavom, isplovio je iz Odese prema Libanonu. Ujedinjeni su narodi rekli da Razoni nosi više 26 tisuća tona žitarica.

Ministarstvo obrane Turske reklo je da se očekuje da će brod u utorak uploviti u Istanbul, gdje će biti pregledan. Brod će nakon inspekcije krenuti prema Libanonu.

Podsjetimo, ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov rekao je da je Ukrajina spremna početi izvoziti žito, ali da datum za prve pošiljke još nije određen. Novinarima u Odesi u petak je rekao da je 17 brodova blokiranih pet mjeseci već natovareno sa žitom te da se još jedan utovaruje.

Dogovor o izvozu žita potpisan je prošli tjedan u Istanbulu.

"Nakon potpisivanja inicijative za žito u Istanbulu, ukrajinska strana učinila je sve potrebne pripreme za ... plovidbu Crnim morem kako bi započela izvoz našeg žita iz naših luka", rekao je.

Žito će se izvoziti iz Odese, Černomorska i Pivdenija.

Što se tiče stanja na bojišnicama u Ukrajini, zamjenik šef ukrajinske vojne obavještajne službe Vadim Skibicki izvijestio je da Rusija premješta veliki broj vojnika na jug Ukrajine, prema Hersonu.

- Oni povećavaju broj svojih vojnika, pripremaju se za našu protuofenzivu, a možda pripremaju i vlastitu ofenzivu. Jug je za njih ključan, osobito zbog Krima, ocijenio je.

Dvije osobe su jutros ozlijeđene u raketiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26