‘NAJŽEŠĆI ODGOVOR‘

Justin Trudeau: Vladimir Putin je odlučio ciljati civile, žestoko ćemo odgovoriti

‘Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo‘, rekao je kanadski premijer

Justin Trudeau

 Janek Skarzynski/AFP

Kanadski premijer Justin Trudeau optužio je u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odlučio "ciljati civile" i poručio da će svako novo gađanje civila u Ukrajini naići na "najžešći odgovor".

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve. Promijenila je svoje stajalište u četvrtak u vezi s bombardiranjem bolnice u ukrajinskom gradu Mariupolju, mješavinom izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

“Putin već sada mora znati da će posljedice njegovih djela biti teške, a daljnje eskalacije s njegove strane, daljnje gađanje civila, daljnja upotreba problematičnih načina za ubijanje civila naići će na najžešće odgovore i globalno i pojedinačno po njega", rekao je Trudeau.

Kanadski premijer je dodao da će njegova vlada donirati do 30 milijuna kanadskih dolara koliko su prikupili i Kanađani za Ukrajinu, čime je najavio povećanje prethodno najavljenog iznosa od 10 milijuna kanadskih dolara.

Kanada je, kao i mnoge druge zapadne zemlje, uvela opsežne sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zatvorila je svoj zračni prostor i luke za ruska plovila, poslala smrtonosnu vojnu pomoć Ukrajini i zatražila od Međunarodnog kaznenog suda da ispita navodne ratne zločine ruskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:30