ZASTUPNIK U BUNDESTAGU

Juratović: ‘Ishod izbora u Hrvatskoj pokazuje da građani mogu mijenjati stvari. Dobar je to primjer za BiH‘

Ovaj zastupnik SPD-a u Bundestagu istaknuo je kako je upravo angažiranje građana najvažniji alat koji stoji na raspolaganju za mijenjanje stanja
Josip Juratovć
 Vojko Basic Cropix

Zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović u ponedjeljak je pozdravio ishod lokalnih izbora u Hrvatskoj dodajući kako bi odluke koje su donijeli hrvatski birači mogli biti primjer i za druge države, posebice za Bosnu i Hercegovinu.

"Izbori u Hrvatskoj su pokazali kako građani imaju samosvijest i mogu itekako mijenjati stvari i to očekujem i u BiH", kazao je Juratović za bosanskohercegovačku redakciju televizije N1.

Ovaj angažirani zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu istaknuo je kako je upravo angažiranje građana najvažniji alat koji stoji na raspolaganju za mijenjanje stanja, posebice u zemljama kakva je BiH.

Upozorio je kako stoga ne treba očekivati čuda samo od činjenice da će uskoro na dužnost u BiH stupiti novi visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

Taj konzervativni njemački političar imenovan je za novog visokog predstavnika prošlog tjedna i mandat bi trebao preuzeti 1. kolovoza. Juratović tvrdi kako Rusija, unatoč protivljenju ovom imenovanju, u tijelima UN-a to neće moći spriječiti. Po njemu je legitimitet Christiana Schmidta nedvojben, bez obzira na činjenicu da Rusija na Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) nije željela glasati za njegovo imenovanje.

Rusija, tvrdi Juratović, i u ovom kao i u slučaju protivljenja članstva BiH u NATO-u djeluje na gotovo "rutinski prosvjedan način", no on ne vjeruje kako će Moskva ići dalje od toga jer već ima dovoljno drugih i važnijih problema u svom neposrednom susjedstvu.

Schmidtu kao novom visokom predstavniku na raspolaganju teorijski stoje i jake ovlasti da nameće odluke i zakone te smjenjuje izabrane dužnosnike za koje se procijeni da krše odredbe Daytonskog sporazuma. Te je ovlasti dosadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko rijetko koristio jer za to nije imao potporu zapadnih država, koje su i članice Vijeća za provedbu mira (PIC).

Schmidt do sada nije naznačio hoće li koristiti te ovlasti kako bi potaknuo reforme, no Juratović ističe kako to nije toliko važno jer to koliko će Schmidt biti učinkovit kao visoki predstavnik ovisi prije svega o tome koliko će lokalni političari biti spremni surađivati. Uz suradnju političara iz BiH bit će mu potrebna i snažna politička potpore izvana, ističe.

Upozorio je kako međunarodna zajednica ne smije ponoviti grešku iz razdoblja od dvanaest godina Inzkova mandata u kojima je on djelovao poput "tigra bez zuba" pa je sve usporeno ili blokirano.

Juratović je pozvao političare iz BiH da se sami više angažiraju, a susjedne države pa i Hrvatsku da podupiru suverenitet BiH te konstruktivno pomognu da ta zemlja osigura mir i stabilnost na demokratskim osnovama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:41