KONAČNI ZAKLJUČAK

‘Johnson je tulumario u rezidenciji tijekom pandemije Covida i potom lagao parlamentu o aferi Partygate‘

Johnson je tvrdio da su sva događanja bila potrebna kako bi pružio podršku trudnoj supruzi Carrie
 Daniel Leal/Afp

Parlamentarna istraga utvrdila je da je Boris Johnson namjerno obmanjivao parlament o aferi Partygate, odnosno kršenju covid-pravila tijekom zabava u Downing Streetu 10.

Zastupnici međustranačkog odbora dostavili su svoje konačne zaključke o Johnsonu koji je napustio Zastupnički dom nakon što mu je prošli tjedan dostavljena povjerljiva kopija ovog izvještaja. Istragom, koja je trajala gotovo godinu dana, provjeravalo se je li Johnson svjesno lagao parlamentu da smjernice protiv širenja pandemije covida-19 nisu bile prekršene dok se niz okupljanja održavao u uredu premijera.

Johnson je prvotno trebao biti suspendiran iz parlamenta na 20 dana - dovoljno da pokrene peticiju za opoziv, koja bi vjerojatno dovela do posebnih izbora. No, odbor je rekao da su njegovi oštri pokušaji zastrašivanja odbora prošlog petka povećali suspenziju na 90 dana.

U izvještaju na više stranica odbor je zaključio da je Johnson višestruko obmanjivao parlament, izvršio daljnji prijestup u svom ponašanju prošli tjedan napadajući odbor i time narušio demokratski proces parlamenta.

Odbor je prikupio dokaze, uključujući poruke s WhatsAppa, e-mailove i fotografije od osoba koje su navodno bile na zabavama i koje su imale saznanja o njima. Istraživanje zastupnika bilo je tako temeljito da su neki od njih otišli u Downing Street 10 kako bi izmjerili prostoriju u kojoj je Johnson bio prikazan na fotografiji kako drži piće s drugima koji su stajali oko njega bez držanja fizičke distance.

image
Justin Tallis/Afp

Odbor je identificirao najmanje četiri prigode u kojima je Johnson mogao obmanuti zastupnike, uključujući izjavu u prosincu 2021. da pravila ili smjernice nisu prekršeni, iako su naknadne istrage londonske policije otkrile suprotno.

Vlada je prošli mjesec prenijela dokaze o dodatnih 16 okupljanja u premijerovoj rezidenciji Chequers. Johnson je tvrdio da su sva ta događanja bila u skladu s pravilima i da su bila potrebna kako bi pružio podršku svojoj trudnoj supruzi Carrie.

U svojoj izjavi u povodu ostavke prošli petak Johnson je snažno napao odbor, optužujući ga za "izrazitu pristranost" te tvrdeći da su njegovi protivnici "odlučni izbaciti ga iz parlamenta". Johnsonovi odvjetnici predali su odgovor Odboru za privilegije u ponedjeljak navečer, zbog čega je objavljivanje izvještaja odgođeno. Johnson je kritizirao odgodu izjavivši: "Odbor za privilegije trebao bi objaviti svoj izvještaj i neka svijet sudi njihovoj besmislici. Nemaju izgovor za odgodu. Njihova apsurdno nepravedna pravila čak ne dopuštaju kritiku njihovih zaključaka".

Premijer Rishi Sunak izbjegavao je odgovore na pitanja o izvještaju u kratkom intervjuu u četvrtak ujutro. Odbio je reći treba li bivšem premijeru dopustiti da se ponovno kandidira kao konzervativni zastupnik. "To su pitanja za Zastupnički dom, a parlament će se s njima baviti na način na koji to čini", rekao je Sunak.

Sunak je pod rizikom da održi okupljenu Konzervativnu stranku. Tijekom sljedećih dana torijevci moraju odlučiti kako će glasati o zaključcima izvještaja. Mnogi će vjerojatno podržati rezultate, ali moglo bi doći do štetnog razdora u vladajućim klupama ako Johnsonovi saveznici to odbiju učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:26