VELIKI ZAOKRET

Joe Biden donio dvije važne odluke i poručio cijelom svijetu: ‘Amerika se vraća!‘

Među Bidenovim najavama je okončanje podrške saudijskom vojnom djelovanju u Jemenu i zadržavanje američkih vojnika u Njemačkoj
Joe Biden
 SAUL LOEB/AFP

"Amerika se vraća", objavio je predsjednik SAD-a Joe Biden u svom govoru o tome kako će izgledati američka vanjska politika pod njegovom administracijom, dodajući da će "diplomacija biti ponovno u središtu američkog djelovanja u svijetu".

Među Bidenovim najavama je okončanje podrške saudijskom vojnom djelovanju u Jemenu i zadržavanje američkih vojnika u Njemačkoj, što je potez suprotan onome koji je najavljivao njegov predhodnik.

Govoreći u State Departmentu, Biden je najavio i povećanje broja izbjeglica koje će Sjedinjene Države po novome primati u zemlju. U neformalnom dijelu zaposlenicima je rekao da će Washington obnoviti odnose sa saveznicima, da će se angažirati u svijetu te, osim što će se boriti protiv pandemije i klimatskih promjena, da će njegova administracija zaštititi demokraciju i ljudska prava širom svijeta.

Biden je istaknuo kako je rat u Jemenu rezultirao humanitarnom i strateškom katastrofom te ga zbog toga SAD više ne može podržavati, ali je naglasio da će Washington i dalje pomagati i podržavati Saudijsku Arabiju.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan istaknuo je uoči predsjednikova govora da su Rijad i Emirati o tome već obaviješteni jer administracija ne koristi metode iznenađenja. Amerika će također zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Avril Haines, šefica obavještajnih službi, obećala je ranije kako će objaviti izvještaj o smrti saudijskog disidenta i kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija, a očekuje se da će dokument inkriminirati saudijskog prijestolonasljednika.

Govoreći o zamrzavanju planova o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke rekao je da će američka vojna prisutnost biti u skladu s vanjskom politikom i prioritetima nacionalne sigurnosti.

Nije otkrio detalje o tome koliko će povećati broj izbjeglica koje će smjeti ući u zemlju u odnosu na 15.000 godišnje, koliko je ta brojka iznosila prošle godine, što je najmanji broj još od 80-tih. No, ranije je navodio brojku od 125.000 ljudi. U tom smislu je Biden podsjetio da je "moralno vodstvo kada je riječ o pitanju izbjeglica bilo pitanje o kojem je oduvijek vladao konsenzus među strankama". "Naša administracija će vam s povjerenjem i ohrabrenjem dozvoliti da radite vaš posao", Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris su poručili okupljenima.

Bio je to tako i posjet koji je i simbolički trebao pokazati odmak o načina na koji je ovo ministarstvo tretirao bivši predsjednik Donald Trump koji je u četiri godine State Department posjetio samo jednom ceremonijalnom prilikom.

Biden nije spominjao Kinu ni Iran, koji su vruća pitanja za njegovu administraciju, ali američki predsjednik i njegovi glavni suradnici na polju diplomacije spominjali su među teškim temama sve agresivniju novu Kinu, apelirajući na saveznike da rade zajedno. Biden je najavio kako želi obnoviti povijesni mirovni dogovor s Iranom koji je Trump poništio, ali je također rekao kako će to biti spor i kompleksan proces s obzirom na promjenjenu situaciju u toj zemlji i u cijeloj bliskoistočnoj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:49