KAOS NA HAITIJU

Jimmy ‘Roštilj‘ prijeti: ‘Ako premijer ne da ostavku, pokrenut ćemo građanski rat! Slijedi genocid...‘

Premijer Ariel Henryja ostaje u inozemstvu, dok vođa bande Jimmy Chérizier upozorava da će zemlja postati ‘raj ili pakao‘

Nemiri u Haitiju

 Siffroy Clarens/Sipa Press/Profimedia

Vođa jedne od najvećih bandi na Haitiju, Jimmy Chérizier, poznatiji pod nadimkom “Roštilj”, upozorio je da bi zemlja mogla biti uvučena u građanski rat, ako premijer Ariel Henry, koji je u privremenom egzilu, ne odstupi s vlasti.

Kako prenosi Guardian, šef bande G9 Family and Allies pokrenuo je šestodnevnu pobunu i u srijedu rekao novinarima da "njegova zemlja gleda u ponor", dok je istovremeno bio okružen naoružanim istomišljenicima u balaklavama.

- Haiti će postati raj ili pakao za nas sve. Ako Ariel Henry ne podnese ostavku i ako ga međunarodna zajednica nastavi podržavati, ići ćemo ravno u građanski rat koji će dovesti do genocida - upozorio je bivši policajac Chérizier, prikladno noseći maslinastozeleni taktički prsluk.

image

Nemiri u Haitiju

Clarens Siffroy/Afp
image

Jimmy "Roštilj" Cherizier i njegovi istomišljenici

Clarens Siffroy/Afp
image

Ariel Henry, premijer Haitija

Simon Maina/Afp

Tijekom posljednjih šest dana, članovi bandi oslobodili su tisuće zatvorenika iz zatvora u koje su upali i opkolili strateške lokacije u glavnom gradu Port-au-Princeu, uključujući dvije zračne luke, policijske postaje i luku. Otkazani su gotovo svi letovi glavne međunarodne zračne luke u zemlji.

- Tko ima kontrolu? Mislim da nitko nema kontrolu. Moj najveći strah je da će policajci odustati od borbe i reći: “To je izgubljena bitka.” Što se onda može dogoditi? Totalni kaos - rekao je Jean-Marc Biquet, voditelj misije Liječnika bez granica na Haitiju.

Dok se Chérizier često pojavljuje pred kamerama, s druge strane je potpuna šutnja Henryja i članova njegove oslabljene administracije, koju mnogi okrivljuju za nemire.

- Srcedrapajuće je ovo što se događa. Još je gore da ne čujete ni riječ od vlade - rekla je Monique Clesca, spisateljica i politička aktivistica iz Port-au-Princea.

image

Nemiri u Haitiju

Clarens Siffroy/Afp
image

Nemiri u Haitiju

Clarens Siffroy/Afp
image

Nemiri u Haitiju

Clarens Siffroy/Afp

Premijera Haitija, koji je postao vršitelj dužnosti predsjednika nakon atentata na bivšeg predsjednika Jovenela Moïsea u 2021. godini, gotovo da nitko nije vidio otkako je počela pobuna bandi, dok je on bio u Keniji pokušavajući ubrzati raspoređivanje multinacionalnih sigurnosnih snaga.

U utorak, nakon nagađanja o tome gdje se nalazi, Henry se navodno pokušao vratiti na Haiti, odletjevši iz Sjedinjenih Američkih Država do međunarodne zračne luke u Port-au-Princeu. Međutim, prema izvješću u najvećim portorikanskim novinama, El Nuevo Día, Henryjev privatni zrakoplov nije dobio odobrenje za slijetanje.

Zrakoplov je također spriječen tijekom slijetanja u susjednu Dominikansku Republiku, koja s Haitijem dijeli karipski otok Hispaniolu. Umjesto toga, Henry je bio prisiljen povući se u glavni grad Portorika, San Juan. Nejasno je kakvi su mu daljnji planovi.

image

Nemiri u Haitiju

Clarens Siffroy/Afp
image

Jimmy "Roštilj" Cherizier

Clarens Siffroy/Afp
image

Ariel Henry, premijer Haitija

Simon Maina/Afp

Izvješće u novinama Miami Herald navodi da su članovi Bidenove administracije, koji su do sada podržavali Henryja, nazvali premijera dok je pokušavao odletjeti kući kako bi ga potaknuli da pristane na stvaranje prijelazne vlade i podnese ostavku.

- Pozivamo sve aktere da stave narod Haitija na prvo mjesto, zaustave nasilje (to bi naravno uključivalo bande koje su odgovorne za nedavno nasilje) i učine potrebne postupke kako bi se omogućili slobodni, pošteni izbori i obnova demokracije - rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.

U srijedu će Vijeće sigurnosti UN-a održati hitni sastanak o sve intenzivnijoj sigurnosnoj krizi na Haitiju, koja istovremeno pogoršava humanitarnu krizu koja je gotovo polovicu od 11,7 milijuna građana izložila gladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09