25 GODINA ‘GULAGA‘

Jeziva svakodnevica ‘ruskog veleizdajnika‘ u sibirskoj tamnici: Kažnjavaju ga zbog sitnica, ne zna za dan i noć...

Svjestan rizika da bi mogao dijeliti istu sudbinu s Navaljnim, Kara-Murza ipak nastavlja kritizirati Kremlj i mobilizirati rusku opoziciju

Vladimir Kara-Murza

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia

Kao i svakog drugog dana u posljednje dvije godine Vladimir Kara-Murza (42) probudio se u mračnom sobičku. Njegova mala ćelija od šest četvornih metara nema prozora, pa ne zna je li vani dan ili noć. Ali, zna da ako se ne probudi u 5 sati ujutro, zaštitari će ga baciti u samicu. Dok je tog petka, 16. veljače, odbrojavao sate kad će moći prošetati po zatvorskom dvorištu, zaštitar je na razglas pustio informativni bilten ruskog državnog medija. Jedna vijest posebno ga je pogodila - najpoznatiji Putinov protivnik Aleksej Navaljni umro je u zatvoru.

Svjestan rizika da bi mogao dijeliti istu sudbinu s Navaljnim, Kara-Murza ipak odbija odustati od kritiziranja Kremlja i rata koji se vodi u Ukrajini.

"Oni računaju na to da ćemo pasti u očaj i prepustiti se malodušnosti. Naša je dužnost prema poginulim suborcima da nastavimo s radom, s još većom predanošću nego prije", rekao je vidno oslabljeni Kara-Murza, obraćajući se videopozivom moskovskom sudu iz svoje ćelije u sibirskom zatvoru pet dana nakon smrti Navaljnog.

Unatoč tome što je više nego svjestan kako završavaju oni koji se usprotive Putinu, Kara-Murza planira svoj život staviti na kocku kako bi popunio vakuum nastao smrću Navaljnog te pokušao mobilizirati rusku opoziciju.

image

Vladimir Kara-Murza

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Kara-Murza je britansko-ruski povjesničar, novinar i oporbeni političar, osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje i srodnih optužbi, što je najdulja kazna dosad izrečena političkom zatvoreniku u Rusiji. Kremlju se zamjerio iz nekoliko razloga.

Prvo, Kara-Murza je odigrao vodeću ulogu u usvajanju zakona Magnitskog, povijesnog američkog zakona koji je doveo do globalnih sankcija protiv ruskih dužnosnika koji su umiješani u kršenje ljudskih prava. Kara-Murza je također otvoreno govorio protiv ruske agresije na Ukrajinu i ratnih zločina koje su počinile ruske oružane snage. Nastavio je kritizirati Kremlj čak i nakon što je Moskva uvela oštre kazne za one koji kritiziraju Putinovu ofenzivu i unatoč jasnom riziku da će ga korumpirani pravni sustav zatvoriti iza rešetaka.

Nekoliko sati nakon što je dao intervju za CNN u travnju 2022., Kara-Murza je uhićen i optužen za suradnju sa zabranjenom oporbenom skupinom. Istražitelji su poslije dodali optužbu za izdaju i još jednu za širenje navodno lažnih informacija o ruskoj vojsci. Sud je presudio da je Kara-Murza potkopao suverenitet i sigurnost Rusije "motiviran političkom mržnjom i neprijateljstvom".

"Krivim sebe samo zbog jedne stvari. Da tijekom godina svoga političkog djelovanja nisam uspio dovoljno svojih sunarodnjaka i političara u demokratskim zemljama uvjeriti u opasnost koju trenutni režim u Kremlju predstavlja za Rusiju i svijet", izjavio je Kara-Murza netom prije nego što je poslan u zatvor u Omsku.

Uvjeti u kojima se nalazi teški su čak i za ruske standarde. Čuvari ga bace u samicu zbog najmanje sitnice, ako ne zakopča košulju do kraja ili se ne probudi u 5 sati bez alarma. Jedine stvari koje posjeduje su šalica, četkica za zube, sapun, dva ručnika i dvije knjige. Fotografije njegove žene i djece, tri tinejdžera, nisu dopuštene.

Dnevna tjelovježba ograničena je na sat i pol hodanja po poluzatvorenom dvorištu. Kara-Murza osjeća i posljedice trovanja koje mu je oštetilo živčani sustav. Dva puta je bio u komi zbog trovanja, u stopalima i šakama više gotovo nema osjeta, a njegovi liječnici upozoravaju da bi mogao umrijeti u roku od dvije godine bez odgovarajućeg liječenja.

image

Evgenija Kara-Murza

Fabrice Coffrini/Afp

"Vladimir Bukovski (rusko-britanski aktivist za ljudska prava, op. a.) uvijek mi je govorio: ‘Ti si dobar momak, Volođa. Nekoliko godina iza rešetaka - i bio bi neprocjenjiv‘. Nisam siguran što Vladimir sada misli o meni, ali zadovoljio sam njegove minimalne kriterije", poručio je Kara-Murza na drugu godišnjicu svog zatvaranja.

Njegova supruga Evgenija i međustranačka skupina američkih zakonodavaca ističu da je Kara-Murza politički zatvorenik i kao takav bi trebao biti oslobođen u sklopu razmjene zatvorenika. Njegova majka Elena Gordon pozvala je britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona da intervenira jer je zabrinuta da bi isti režim koji je ubio Navaljnog mogao ubiti i njezina sina.

"Već više od sedam mjeseci mog sina drže u samici u strogo čuvanom zatvoru u Sibiru. Zdravlje mu se dramatično pogoršalo. Bojim se da će biti ostavljen da umre ili, još gore, biti ubijen. Živim u konstantnom strahu za život svog sina", rekla je Elena Gordon za Independent.

Unatoč teškoj situaciji, Kara-Murza ostaje pun nade u pogledu budućnosti Rusije.

U pismu za Wall Street Journal naveo je da ga pokreću tri stvari: kršćanska vjera, osjećaj da je na pravoj strani povijesti i snažno uvjerenje da će se Putinova vlada srušiti.

"Što god ovaj režim učinio, ne može zaustaviti budućnost", napisao je, citirajući tisuće mladih koji su odali počast Navaljnom na sprovodu u Moskvi. "Čak i ako nas sve pobiju, drugi će zauzeti naše mjesto."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:03