NOVA META

Jesu li Ukrajinci pronašli rusku slabu točku? Ako se oni pobune, Putina čekaju gadni problemi

Nakon nekoliko napada bespilotnim letjelicama na naftna i plinska postrojenja cijene goriva u Rusiji porasle su za 10 posto

Ruski vatrogasci gase požar u rafineriji nafte, regija Kursk

 East2west News/Willwest News/Profimedia

Ruski građani već počinju osjećati posljedice ukrajinskih napada na skladišta nafte diljem zemlje. Naime, cijene goriva u Rusiji porasle su od početka godine za oko deset posto, piše Telegraph.

Jedno takvo skladište nafte u regiji Kursk, koja graniči s Ukrajinom, napadnuto je u nedjelju rano ujutro.

- Vatrogasne brigade i hitne službe rade na mjestu incidenta - rekao je u nedjelju ujutro Roman Starovoit, regionalni guverner regije Kursk.

Nije precizirao koje je skladište nafte pogođeno, niti kolike je površine.

Posljednji napad dio je ukrajinske strategije napada na naftna i plinska postrojenja diljem Rusije, a Britansko ministarstvo obrane tvrdi kako je Ukrajina time praktički prisilila Kremlj da zabrani izvoz goriva na šest mjeseci.

- Vjerojatno je da su zbog višestrukih napada dronova na rafinerije diljem Rusije njihovi kapaciteti osjetljivo smanjeni, navodi se u njihovom izvješću.

Ruska zabrana izvoza goriva, uvedena 1. ožujka, dolazi nakon slične tromjesečne zabrane izvoza. Stupila je snagu sredinom rujna, a Telegraph tvrdi kako su joj prethodile prijetnje poljoprivrednika prosvjednika, nakon kojih je Kremlj pod kontrolu stavio rast cijena goriva. Ako se pobuna ponovi, Putin bi se mogao naći u velikom problemu.

Nakon nekoliko napada bespilotnim letjelicama na naftna i plinska postrojenja, uključujući udar na glavnu infrastrukturu za izvoz kemikalija u blizini Sankt Petersburga i rafinerije na Crnom moru i središnjoj Rusiji, cijene goriva u Rusiji porasle su ove godine za 10 posto.

Kremlj je za rast cijena goriva okrivio fluktuacije na tržištu. Telegraph, pak, prenosi kako komentatori na ruskim regionalnim web portalima pišu o velikim troškovima radi cijena nafte i žale se da "to osjećaju u svojim novčanicima". Dio analitičara nestašicu goriva povezuje i s učinkom zapadnih sankcija.

Vjeruje se kako su napadi bespilotnim letjelicama za Ruse došli u najgorem trenutku, budući da pokušavaju otkloniti kvarove rafinerije nafte u Nižnjem Novgorodu gdje se od početka sankcija rafiniralo pet posto ruskog goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:15