REPORT GOJKA DRLJAČE

Jeste li ikad ispekli jaje na plinskom štednjaku misleći da činite nešto loše? Ova će inicijativa uznemiriti duhove

U državi New York raspravljaju i zabranu bilo kakvih fosilnih goriva u zgradama od 2025.

Plinski štednjak (ilustracija)

 Janerik Henriksson/Tt News Agency Via Afp

Koliko daleko može otići ekološko čistunstvo? Iako se u ovom trenutku zabrana proizvodnje novih automobila s benzinskim i dizel motorima 2035. godine čini kao još uvijek pomalo nestvarna zelena budućnost Europske unije, stižu nove te još zelenije ideje koje bi mogle promijeniti naš stil života.

Neke će iznenaditi, ali za koju godinu možda bi mogla pasti i zabrana kuhanja na plin. Mnogi cijeli svoj život nisu ispekli jaja ili skuhali gulaš osim na plinskim plamenicima te pri tome nisu primijetili da čine bilo što nezdravo ili naročito ekološki štetno.

Međutim, jedan od najutjecajnijih institucija na svijetu po pitanju zaštite potrošača - američka Consumer Product Safety Commsion (CPSC) – nakon nekoliko studija namjerila je u budućnosti zabraniti prodaju novih kuhinjskih peći s plinskim plamenicima ili plinskim pećnicama. U jednoj od tih studija potpuno su hermetički zatvorili kuhinju plastičnim ljepljivim trakama kako bi dokazali da se korištenjem plinski plamenika značajno pogoršava kvaliteta zraka u prostoriji, pri čemu su, očekivano, utvrdili povećane koncentracije molekula za koje je poznato da se oslobađaju izgaranjem plina. Dojam je kako u CPSC-u temeljem takvih nalaza ima čvrsti stav o nužnosti zabrane jer je šef te institucije, Rich Trumka, na pitanje Bloomberga namjeravaju li zabraniti plinske peći vrlo rezolutno izjavio:

"To je skriveni hazard. Svaka opcija je na stolu. Proizvodi koji ne mogu biti sigurni, moraju se zabraniti“.

Trumka je na istu temu objavio i tweet u kojem kaže kako je njegova „…dužnost štiti zdravlje i sigurnost. Plinske peći emitiraju opasne razine toksičnih kemikalija – čak i kad se ne koriste – i CPSC će razmotriti pristup regulaciji“.

S obzirom da oko 40 milijuna američkih kućanstava koristi plinske peći, duhovi su uznemireni. Predstavnik republikanske stranke Gary Palmer odmah je u svojem tweetu napao Trumku s tezom kako odluka o dokidanju plinskih peći u kuhinjama ne smije biti prepuštena niti jednom birokratu koji nije demokratski izabran.

Čini se da je pod pritiskom prvih negativnih javnih reakcija CPSC ponešto ublažila stav pa su početnu ideju relativno brze zabrane svih plinskih peći u kuhinjama nakon konzultacija s Bijelom kućom ipak pretvorili u zabranu prodaje novih peći s plinskim plamenicima i pećnicama.

Inače, zanimljivo je kako u najvećem globalnom istraživanju na temu astme i alergija kod djece (Međunarodna studija astmi i alergije u djetinjstvu) nije utvrđena veza između upotrebe plinskih peći u kućanstvu ili kuhanja na plin sa simptomima astme ili dijagnozom astme.

Bilo kako bilo, padaju novi zeleni prijedlozi. Guvernerka Kathy Hochul javno je lamentirala kako je tužno što previše ljudi napušta New York, pa ih namjerava vratiti tako što će zabraniti korištenje bilo kakvih fosilnih goriva do 2025. godine u manjim zgradama, te od 2028. godine u većim zgradama. U osnovi to znači da bi trebalo odzvoniti bilo kakvo grijanju na bilo koje fosilno gorivo.

To će žitelje New Yorka učiniti još ovisnijima o električnoj mreži, koja je postala poslovično nestabilna. Država New York već je blokirala plinovode prirodnog plina na svojem teritoriju, zatvorili su veliku nuklearnu elektranu te se nadaju da će jednog dana dobivati dovoljno energije iz offshore elektrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:10