'LADY RASPUĆIN'

Jeljcinova kći: Putin je bio uplašen i nesiguran političar

Ruski oporbenjaci govore o Tatjani Jumašev rođenoj Jeljcin kao mogućoj predsjedničkoj kandidatkinji

MOSKVA - Tatjana Jumaševa, kći bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina koju su za vrijeme vladavine njezina oca zvali “lady Raspućin” zbog ogromne političke moći kojom je raspolagala kao siva eminencija Kremlja, napala je na svojem blogu sadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina prikazujući ga kao nesigurnog i nervoznog političara koji je bio užasnut od straha kada ga je njezin otac izabrao za nasljednika.

Kako piše britanski Daily Telegraph, nakon što je godinama bila povučena iz javnosti, Tatjana Jumaševa odlučila je pokrenuti blog na kojem piše o prošlim i sadašnjim političkim zbivanjima i ličnostima na način koji je više nego intrigantan u državi gdje su mediji pod jakom kontrolom države.

Ona tvrdi da želi srušiti mit o vladavini njezina pokojnog oca kao o “izgubljenim godinama” za Rusiju, što je percepcija koju je ojačao i režim Vladimira Putina.

“Toliko je laži izrečeno o mome ocu i godinama njegove vladavine. Želim ljudima objasniti što se doista događalo i kako ja vidim sve to”, stoji u blogu Tatjane Jumaševe rođene Jeljcin, koja se nedavno udala treći put.

Tako je Vladimir Putin u njezinim blogerskim zapisima prikazan kao osoba potpuno drukčija od muškarca mačo imidža, uvijek sigurnog u sebe i svoje odluke, što je slika koja prevladava o njemu u ruskoj javnosti. Izbjegavajući izravnu kritiku ruskog moćnika, Jumaševa ipak podsjeća da je bivši KGB-ovac bio doslovno nepoznat političar prije nego što ga je Jeljcin izabrao za nasljednika te da je nervozno regirao kada mu je Jelcin rekao da ga je izabrao za novog predsjednika.

“Vladimir nam je rekao kako je tražio od tate da ne odstupi jer njemu treba još vremena da stekne političko iskustvo. Vidjela sam da se Putin teško nosi sa situacijom u kojoj će odgovornost za Rusiju biti na njegovim ramenima”, napisala je Jumaševa u blogu.

Putin je svojim kasnijim odlukama razočarao Jeljcina i on je bio nezadovoljan smjerom u kojem je novi predsjednik odveo Rusiju. Otac bi joj često govorio kako je uvijek mislio da “novi predsjednik mora biti političar nove generacije, s jakim demokratskim načelima”.

Neki su nazvali njezin blog “alternativom Putinovoj verziji povijesti”; a neki tvrde da bi Jumaševa mogla biti dobra predsjednička kandidatkinja koja bi zastupala prodemokratska stajališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:19