SLIČNE LIČNOSTI

Jednojajčane blizanke razdvojeno su odgajane u Koreji i SAD-u: Mjerili im IQ, rezultati šokirali eksperte

U drugim područjima, primjerice, karakteristikama ličnosti i medicinskoj povijesti, blizanke su slične

Blizanke, ilustracija

 Alex Bartel/Sciencephoto/Profimedia/Alex Bartel/Sciencephoto/Profimedia

Jednojajčane blizanke razdvojene su kao djeca te su odrasle u dvije različite države, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon više od 40 godina, ponovno su se srele i sudjelovale u istraživanju koje je pokazalo kako je IQ sestre iz SAD-a niži od IQ-a sestre iz Koreje. U drugim područjima, primjerice, karakteristikama ličnosti i medicinskoj povijesti, blizanke su slične, prenosi NextShark.

Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Kookmin u Seoulu i Kalifornijskog državnog sveučilišta.

Sestre su rođene u Seoulu 1974. godine. Kada su imale dvije godine, jedna od njih izgubila se na tržnici. Iako su se roditelji trudili da nađu izgubljenu kćer, nisu uspjeli. Na kraju ju je posvojio par iz Amerike.

Ona je odrasla bez ikakvog znanja o svom porijeklu pa je odlučila sudjelovati u programu južnokorejske vlade za ponovno ujedinjavanje članova obitelji. Tek 2020. godine, kada su stigli rezultati DNK testa, saznala je da, osim jednojajčane blizanke, ima i starijeg brata i sestru.

Sestre su se ujedinile, a ubrzo su pristale sudjelovati u studiji koja je nizom testova uspoređivala njihovu inteligenciju, osobnost te povijest mentalnog i fizičkog zdravlja.

Amerikanka je na testu kvocijenta inteligencije postigla 16 bodova manje od svoje sestre iz Koreje. Tolika razlika je značajna jer, prema prijašnjim istraživanjima, prosječna razlika u IQ-u jednojajčanih blizanaca koji su odrasli odvojeno iznosi sedam ili manje bodova.

- Zapanjujuće je da su blizanke pokazale značajne razlike u kognitivnim sposobnostima koje su povezane s jakim genetskim utjecajem, napisali su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Personality and Individual Differences.

Ne znaju je li na razliku u kvocijentu inteligencije utjecao različit odgoj, ali su napomenuli da je blizanka iz SAD-a pretrpjela tri potresa mozga, što se moglo odraziti na njene kognitivne sposobnosti. Uz to, kao razliku su otkrili da je Amerikanka razvila individualistički pogled na svijet, dok Korejka više cijeni kolektivističke vrijednosti. Ona je opisala odrastanje u svom kućanstvu kao puno ljubavi i sklada. S druge strane, u domu sestre koja je odrasla u Americi stalno je bilo konflikta, a njeni posvojitelji na kraju su se i razveli.

Što se tiče sličnosti, obje sestre bile su na operaciji uklanjanja tumora s jajnika. Rezultati testa samopouzdanja i profili mentalnog zdravlja bili su identični.

- Obje blizanke imaju visoku savjesnost, što ukazuje na to da su obje dobro organizirane, svrsishodne, savjesne i teže postignućima, primijetili su istraživači.

Zaključili su da je ukupna konfiguracija sestara slična, u skladu s literaturom o umjerenim utjecajima genetike na osobnost u odrasloj dobi. Sličnosti u njihovim temperamentima pokazale su kako genetika igra ulogu u emocionalnim sklonostima osobe unatoč odrastanju u različitom okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 08:44