ŠTO S VESTAGER?

Jedna od čelnih žena u Europskoj komisiji spremila se za novi posao, uzela i dopust... A onda se javio Macron

Sve donedavno Vestager se mogla bezbrižno pripremati za novu poziciju, koja joj je gotovo bila zajamčena

Margrethe Vestager

 Profimedia

Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager prije nekoliko je dana otišla na neplaćeni dopust nakon što ju je danska vlada i službeno kandidirala za predsjednicu Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB).

Sve donedavno Vestager se mogla bezbrižno pripremati za novu poziciju, koja joj je gotovo bila zajamčena. No, neki njezini nedavni potezi, poput nominacije američke ekonomistice za jednu od najviših funkcija u Europskoj komisiji i blokade spajanja francuskog Alstoma i njemačkog Siemensa, prilično su razjarili europske ministre financija.

Glavna uloga

Kako saznaje Politico, glavnu ulogu u odabiru sljedećeg šefa EIB-a imat će Francuska, jedan od tri najveća dioničara multilateralne financijske institucije. Za sada Elizejska palača i francusko ministarstvo gospodarstva odbijaju reći koga će Francuzi podržati, ali čini se da ipak naginju španjolskoj ministrici gospodarstva i digitalizacije Nadiji Calviño. Za mjesto šef EIB-a natječu se i bivši talijanski ministar financija Daniele Franco te dvoje trenutačnih potpredsjednika EIB-a Teresa Czerwińska i Thomas Östros.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvoreno je kritizirao prijedlog Margrethe Vestager da se na funkciju glavne ekonomistice Europske komisije imenuje Amerikanka Fiona Scott Morton. Francuska će vjerojatno težiti kandidatu koji podržava financiranje nuklearne energije. Vestager je dosad bila prilično skeptična prema takvim projektima. Iako će francuski ministar financija biti taj koji će glasovati o imenovanju novog predsjednika ili predsjednice EIB-a, Macron će ipak igrati glavnu ulogu u formiranju francuskog stajališta s obzirom na važnost tog čelnog mjesta.

Kraj mandata

Odluka se mora donijeti najkasnije do kraja godine jer tada završava dvogodišnji mandat sadašnjeg predsjednika EIB-a Wernera Hoyera. Francuska će vjerojatno odugovlačiti s izborom do posljednjeg trenutka jer Pariz želi biti siguran da će odabrati pobjedničkog kandidata i vjerojatno će pričekati da vidi što će Njemačka učiniti. Kancelar Olaf Scholz podržava Nadiju Calviño, a ministar financija Christian Lindner rekao je da je još uvijek u fazi "formiranja mišljenja". Pobjednički kandidat treba podršku 18 zemalja, iako odluka u konačnici zapravo ovisi samo o Francuskoj i Njemačkoj.

Tijekom 12-godišnje Hoyerove vladavine EIB je oprezno pristupao izdavanju zajmova. Povijesno gledano, EIB se klonila preuzimanja velikog rizika iz straha da ne ošteti svoj kreditni rejting. Međutim, pomak EU-a prema javnom zaduživanju velikih razmjera putem fonda NextGenerationEU, koji je Unija pokrenula tijekom pandemije, mogao bi se pokazati kao koristan primjer i smjer u kojem bi u budućnosti mogla ići najveća multilateralna financijska institucija na svijetu.

Očekuje se da će novi predsjednik EIB-a preuzeti više rizika i pronaći nove načine za financiranje klimatske tranzicije i obnovu Ukrajine. EIB igra važnu ulogu u razvojnoj politici EU-a budući da pruža više od četvrtine ukupne razvojne pomoći EU-a. Banka EU to financiranje osigurava zemljama partnerima u obliku zajmova i ulaganja u kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:53