POKOLJ U KANADI

Jedan od osumnjičenika za masakr pronađen mrtav, ubio ga brat koji je u bijegu? ‘Ne prilazite mu!‘

Braća su u nedjelju ujutro išla od vrata do vrata i nožem ubadala ljude u James Smith Cree Nationu, autohtonoj zajednici u kojoj živi oko 3400 ljudi

Pokolj u Kanadi

Jedan od osumnjičenika za masovni pokolj nožem u Kanadi pronađen je mrtav, a za njegovim bratom i dalje se aktivno traga u pokrajini Saskatchewan. Kanadska je policija u ponedjeljak u 11.30 sati po lokalnom vremenu pronašla mrtvo tijelo Damiena Sandersona (31).

"Možemo potvrditi da na tijelu ima vidljive ozljede. U ovom trenutku smatramo da si te ozljede nije nanio sam", rekla je Rhonda Blackmore, zapovjednica Kraljevske kanadske konjičke policije Saskatchewan.

Na pitanje je li njegov brat Myles osumnjičen za ubojstvo, Blackmore je odgovorila: "To je jedna od mogućnosti koju istražujemo, ali je ne možemo sa sigurnošću potvrditi."

Tijelo Damiena Sandersona pronađeno je u James Smith Cree Nationu, na travnjaku u blizini jednog od 13 mjesta zločina koje policija istražuje.

Njegov brat Myles Sanderson (30) još je u bijegu i vjeruje se da se skriva negdje u Regini, glavnom gradu pokrajine Saskatchewan.

"Uvjereni smo da netko zna gdje se nalazi i ima informacije koje bi bile dragocjene policiji. Pozivam vas da stupite u kontakt s lokalnom policijom", rekao je šef policije Regine Evan Bray.

Potvrđenom smrću Damiena Sandersona broj žrtava sada iznosi 11 mrtvih i 19 ozlijeđenih. Jedan od 19 ranjenih je Myles Sanderson kojeg policija i dalje smatra opasnim za javnost, iako je ozlijeđen.

"Myles ima poduži kriminalni dosje koji uključuje kaznena djela protiv osoba i imovine. Smatramo ga naoružanim i opasnim. Nemojte mu prilaziti", istaknula je Rhonda Blackmore.

Mylesa Sandersona traže od svibnja ove godine kada se prestao redovito javljati nadležnoj policijskoj postaji i svom probacijskom službeniku. Nestao je dok je bio na uvjetnom otpustu s izdržavanja petogodišnje kazne zbog napada, pljačke i prijetnji.

image

Damien i Myles Sanderson

Handout/Afp

Policija je sada optužila Mylesa i traži ga zbog ubojstva prvog stupnja, pokušaja ubojstva i provale. Policija je također prije podigla optužnicu protiv njegova brata Damiena u kojoj ga tereti za ubojstvo prvog stupnja, pokušaj ubojstva i provalu.

Braća su u nedjelju ujutro išla od vrata do vrata i nožem ubadala ljude u James Smith Cree Nationu, autohtonoj zajednici u kojoj živi oko 3400 ljudi, i susjednom mjestu Weldonu. Ubili su deset osoba i ozlijedili ih još 18 u jednom od najsmrtonosnijih napada u modernoj povijesti Kanade. Policija je rekla kako se čini da su neke od žrtava bile meta, dok su druge bile nasumične.

Neke od dosad identificiranih žrtava su majka dviju kćeri Lana Head, 77-godišnji udovac Wes Petterson i 62-godišnja savjetnica za krizne situacije Gloria Lydia Burns.

Sin Glorije Lydije Burns, Dillon Burns, rekao je lokalnim medijima da je njegova majka ubijena dok je pokušavala pomoći ostalim žrtvama.

"Moja mama je štitila mladića koji je bio napadnut i pritom je izgubila život", izjavio je Dillon Burns, "Ne mogu objasniti kako se osjećam u ovom trenutku. To što je napravila bilo je tipično za nju. Ona bi učinila isto za bilo koga od nas i učinila bi isto za čovjeka koji joj je oduzeo život."

Iako se prvo sumnjalo da je jedna od žrtava napada i 14-godišnji dječak, policija je opovrgnula te navode, rekavši da je najmlađa žrtva rođena 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:02