RACIJA U SELANGORU

JEDAN JE ALAH Malezija plijeni Biblije od kršćana jer i oni svoga Boga zovu Alahom

 AFP

Islamske vlasti u Maleziji danas su zaplijenile 321 primjerak Biblije tamošnjih kršćana zato što je u njima korišten naziv Alah i za kršćanskoga Boga, prenosi Reuters. Biblije su tiskane na malajskom jeziku i zaplijenjene su u raciji u kršćanskoj udruzi Društvo Biblije u državi Selangor. Dvojica službenika te kršćanske udruge privedena su na policiju i puštena uz jamčevinu nakon ispitivanja.

- Rečeno nam je da smo pod istragom jer smo prekršili zakon države Selangor koji zabranjuje nemuslimanima da koriste riječ Alah - izjavio je glasnogovornik te udruge Lee Min Choon.

Malezijski sud je još u listopadu donio presudu da arapsku riječ "Alah" smiju koristiti samo Muslimani kada govore o svom bogu. U Maleziji većinu stanovništva čine muslimani, većinom Malajci, uz znatnije kršćanske, hindu i budističke manjine. Listopadskom sudskom presudom odbačena je jedna ranija kojom je bilo dozvoljeno katoličkom listu koji izlazi na malajskom jeziku da koristi naziv Alah. Zapljena Biblija ukazuje na rastuću netoleranciju koja bi mogla razgoriti međunacionalne i vjerske sukobe u Maleziji, a analitičari smatraju kako je moguće da su vladajući iskoristili raciju kako bi skrenuli pažnju javnosti i bijes najsiromašnijih zbog odluke vlade da sreže pomoć siromašnima.

Najjača stranka u vladajućoj koaliciji, Ujedinjena malajska nacionalna organizacija (UMNO) premijera Najiba Razaka pozvala je svoje članove u saveznoj državi Salangor da u nedjelju održe prosvjede pred svim crkvama protiv nedozvoljenog korištenja Alahovog imena. Kršćani u Maleziji desetljećima Boga nazivaju Alahom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:43