JOHNSONOV OPROŠTAJ

Jedan bliski suradnik čak je i pustio suzu, no njemu je navažnije bilo čuti se sa Zelenskim: ‘Svi te vole‘

Proveo je oko 20 minuta sa svojim najužim političkim stožerom te pozirao fotografima

Boris Johnson

 Daniel Leal/Afp

Boris Johnson konačno se pomirio sa sudbinom u srijedu oko 22.30 sati. On i manja grupa lojalista proveli su sate pokušavajući na ploču ispisati imena onih koji bi mogli ući u novu vladu nakon niza ostavki.

U prostoji s velikim portretom Margaret Thatcher u Downing Streetu bili su tajnik kabineta Simon Case i Guto Harri, glasnogovornik Downing Streeta, prenio je Daily Mail. Nitko nije bio raspoložen. Iscrpljen nakon dana prepunog ostavki u kabinetu - 46 do ponoći - Johnson je otišao spavati. "Na kraju je shvatio da nema izlaza", rekao je jedan od saveznika za Sunday Times.

U četvrtak ujutro premijerova odluka bila je jasna. Počeo je pisati govor o ostavci već u šest sati, podijelio je rani nacrt saveznicima na sastanku u 7.30 uz sendviče sa slaninom. Rekao im je da je "igra gotova". U 8.30 već je nazvao Sir Grahama Bradyja, predsjednika Odbora torijevaca, govoreći kako je preispitao njihov razgovor od prethodne večeri tijekom kojeg je i dalje tvrdio da ne ide nikamo.

Sada je zaključio da je u interesu stranke i zemlje da ode. U 12.30 Johnson se došetao do govornice ispred broja 10 držeći u rukama na brzinu napisanu ostavku. Nakon što se vratio u Downing Street proveo je 20-ak minuta sa svojim najužim političkim stožerom, pozirajući fotografima.

Vrhunac njegova dana bio je telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim kojega smatra i prijateljem i saveznikom. Premijer je uvjerio Zelenskog da će Velika Britanija nastaviti podupirati Ukrajinu tko god ga naslijedio. Johnson je navodno rekao Zelenskom: "Ti si heroj, svi te vole".

Sastanak vlade u 15 sati bio je emotivan događaj. Alok Sharma, ministar zadužen za pregovore o klimi, čak je i briznuo u plač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:25