ATENTAT NA ŠEFA AL-QAIDE

Je li ovo tajno oružje s kojim je smaknut al-Zawahiri? Njegove oštrice mogu prorezati zgrade i precizno ubiti metu

Američka vlada razvila je Hellfire R9X za precizne zračne napade koji drastično smanjuju štetu i civilne žrtve

Hellfire R9X i al-Zawahiri

 Profimedia

Ubojstvo vođe al-Qa‘ide Aymana al-Zawahirija otvorilo je nekoliko pitanja o oružanoj sposobnosti Sjedinjenih Država. Prema izvješćima, lidera terorističke skupine ubila su dva projektila ispaljena iz bespilotne letjelice na njegov dom u Kabulu. Zawahiri je ubijen kada je izašao na balkon svoje sigurne kuće u afganistanskoj prijestolnici, u nedjelju u 6.18 sati prema lokalnom vremenu. Fotografije s mjesta događaja nisu pokazale znakove eksplozije, niti su drugi prisutni u domu ozlijeđeni.

Pretpostavlja se da je u napadu upotrijebljeno tajno oružje Hellfire R9X. Projektili AGM-114 Hellfire su laserski vođeni, podzvučni projektili sa značajnim protutenkovskim kapacitetom i uglavnom se koriste za precizno ciljane napade. Američka vlada razvila je taj tajni projektil za precizne zračne napade koji ubijaju terorističke vođe bez eksplozije, drastično smanjuju štetu i civilne žrtve.

Rakete Hellfire imaju nekoliko varijanti, ovisno o bojnoj glavi, sustavu navođenja i fizičkim varijacijama. Najnoviji dodatak liniji projektila Hellfire je Hellfire R9X, koji koristi šest oštrica koje se okreću velikom brzinom i aktiviraju prije udara - umjesto konvencionalnih eksploziva s bojevim glavama. Ukratko, projektil probija i reže svoju metu, umjesto da ju diže u zrak, i tako prilikom ciljanog ubojstva stvara minimalnu kolateralnu štetu.

R9X se kolokvijalno naziva "leteći Ginsu". Nadimak je referenca na popularne noževe koji su se prodavali na TV reklamama kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih, a prikazivali su ih kako režu grane drveća i rajčice. Oružje se također naziva i "Nindža bomba". Ime potječe od njegovih oštrica koje mogu prorezati zgrade ili krovove automobila i ubiti metu.

Bijela kuća nije podijelila detalje o tipu korištenih projektila Hellfire. Pentagon ili CIA, dva američka tijela odgovorna za ciljana ubojstva ekstremističkih vođa, nikada nisu službeno priznali korištenje R9X.

Postojanje takvog projektila prvi put je spomenuto u ožujku 2017., kada je visoki vođa al-Qa‘ide Abu Kheir al-Masri ubijen dronom dok je putovao automobilom u Siriji. Na fotografijama se vidi velika rupa kroz krov automobila. U unutrašnjosti vozila putnici su bili razmrskani, ali prednji i stražnji dio automobila bili su gotovo netaknuti.

Istraživanje Wall Street Journala pokazalo je 2019. da su Amerikanci upotrijebili oružje nakon smrti Jamala al-Badaouija, koji se smatra zamjenikom glavnog organizatora samoubilačkog napada na američki razarač USS Cole u listopadu 2000.

Američki dužnosnici opisali su projektil kao "nakovanj koji pada s neba punom brzinom", a prema WSJ-u, Hellfire R9X više je puta korišten u raznim napadima u Libiji, Siriji, Iraku, Jemenu i Somaliji. Arapska televizija Al Arabiya napominje kako je ovo možda bila varijanta projektila Hellfire, korištenog za atentat na iranskog generala Qasema Soleimanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:29