ZA BUDUĆE GENERACIJE

Japanski stručnjaci uz pomoć suvremenih tehnika uspješno rekonstruirali mural koji su talibani uništili 2001. godine

Mural se nalazio u pokrajini Bamiyan, gdje su se nalazila i slavna dva najviša kipa uspravnog Bude na svijetu

Japanci su na rekonstrukciji murala radili tri godine

 Charly Triballeau/Afp/Profimedia

Japanski specijalisti za povijest euroazijske umjetnosti i znanstvenici s područja tehnologije uspješno su restaurirali dio povijesti. Riječ je o muralu naziva 'Ao no Miroku', kojeg su 2001. godine u Afganistanu uništili talibani.

Stručnjaci su kombinacijom digitalnih i tradicionalnih restauratorskih tehnika uspjeli rekonstruirati mural, koristeći se desecima fotografija murala iz svakog ugla koje su prije uništenja uspjeli ovjekovječiti japanski povjesničari umjetnosti.

Na istovjetnoj replici murala radili su ukupno tri godine, a od jeseni se nalazi u muzeju u Tokiju.

Bio je smješten u dolini Bamiyan, zajedno s dva najviša Budina uspravna kipa na svijetu. Sva djela talibani su uništili odredivši ih "idolima" i ne uzimajući u obzir njihov povijesno-umjetnički značaj, ne obazirući se pritom na osude iz cijelog svijeta.

Otkako su ponovno došli na vlast u kolovozu ove godine, talibani su "promijenili ploču", pa danas strogo čuvaju mjesta na kojima su stajala spomenuta djela. Obećali su omogućiti nesmetan pristup restauratorima UNESCO-a lokalitetu, kao i njihovu apsolutnu zaštitu i suradnju.

Sam mural potječe iz sedmog stoljeća, a njegova precizna replika stajat će u Tokiju kao "duh djela" za nadolazeće generacije.

Djelo je posebno važno Japancima, jer djelomično objašnjava porijeklo japanskog budizma.

"Raznorazne slike i ideje o budizmu na različite su se načine prenosile Putem svile do Japana. One predstavljaju korjenje japanske povijesti, pa smo zbog toga htjeli rekonstruirati baš Ao no Miroku i pokazati ga javnosti", kazao je specijalist za očuvanje euroazijskog kulturnog nasljeđa Takashi Inoue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36