APEL

Japanski milijarder: ‘Hitno otkažite Olimpijske igre u Tokiju, njihovo održavanje je kao samoubilačka misija!‘

Deset tjedan prije početka s njim se slaže čak 80 posto ispitanih Japanaca koji se ne slažu s održavanjem sportskog spektakla
Tokio OI
 Charly Triballeau

Predsjednik svjetske atletike Seb Coe danas je izjavio da je siguran da će se Olimpijske igre u Tokiju održati kao što je planirano ovo ljeto, te da smatra da se mogu održati na siguran način, ali protivljenje Japanaca sportskom spektaklu sve je izraženije.

Izvršni direktor japanske kompanije Rakuten, milijarder Hiroshi Mikitani, u intervjuu za CNN rekao je tako kako bi održavanje Igara ove godine bila samoubilačka misija.

"Održati tako veliki međunarodni događaj s ljudima koji dolaze iz cijelog svijeta je prevelik rizik", smatra Mikitani koji je nezadovoljan načinom na koji japanska vlada upravlja krizom. "Ja osobno sam pokušao razuvjeriti vladu oko održavanja Olimpijade. Toliko zemalja na svijetu se grčevito bori s pandemijom poput Indije i Brazila. Još nije vrijeme za slavlje", smatra biznismen koji predlaže da se olimpijski stadion u Tokiju radije pretvori u centar za masovno cijepljenje mahom starijeg pučanstva.

image
Hiroshi Mikitani
Gabriel Bouys/Afp/Profimedia

A deset tjedan prije početka s njim se slaže čak 80 posto ispitanih Japanaca. U anketi koja je danas objavljena Japanci su pokazali da se ne slažu s održavanjem sportskog spektakla: čak 43 posto izjasnilo se za otkazivanje OI, a 40 posto je za odgodu. Prije mjesec dana 35 posto ispitanih je bilo za otkazivanje, a 34 posto je željelo odgodu.

Japan se bori s četvrtim valom širenja zaraze. U Tokiju je prošlog petka proglašeno izvanredno stanje, a nakon glavnog grada isto su uvele još četiri prefekture. Pooštrene mjere na snazi su do kraja svibnja, a vlada se nada da će suzbiti virus uoči Igara. Japan je dosad bio među manje pogođenim zemljama, no cijepljenje ide sporo. Preko 10.000 osoba je umrlo. Protiv održavanja Igara potpisana je i peticija, dobila je podršku nekoliko stotina ljudi. Svaki dan sve je više glasova protiv Igara.

No, čini se da su organizatori Olimpijskih igra odlučni u namjeri da se Igre održe, a budući da su oni vlasnici Igara, odluka je na njima.

"Ova Olimpijada je jedina šansa za 70 posto natjecatelja koji će sudjelovati na ovim Igrama. Toliko sportova se vratilo na scenu, a gradovi diljem svijeta se otvaraju i sada bismo trebali otkazati događaj? Toliko je mladih sportaša koji pola svog života naporno treniraju za ovaj trenutak i kojima bi ga trebali oduzeti. Uvjeren sam da se Igre uz ograničenja koja će ih učiniti sterilnim iskustvom mogu održati, a da se ne ugrozi sigurnost ljudi", poručio je Coe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:48