PISMO MICHELU

Janez Janša i Mateusz Morawiecki predlažu da Ukrajina do 2030. uđe u EU

U pismu dodaju da bi sličan plan trebalo napraviti i za Gruziju i Moldaviju te sve partnere sa zapadnog Balkana,

Janez Janša

 Jure Makovec/AFP

Slovenski i poljski premijeri Janez Janša i Mateusz Morawiecki poslali su u srijedu pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojem traže da se Ukrajini brzo dodijeli kandidatski status i ponudi ambiciozan plan članstva u EU do 2030. godine pod uvjetom da ispuni potrebne uvjete.

“Moramo napraviti ambiciozan i opipljiv plan za brzu integraciju Ukrajine u EU do 2030. godine. Plan mora biti precizan, s jasno definiranim koracima, vremenskim rokovima i jamstvima za članstvo do 2030. pod uvjetom da su ispunjeni potrebni uvjeti”, kaže se u zajedničkom pismu dvojice premijera.

Prva faza toga plana bila bi odluka da se Ukrajini odmah prizna europska perspektiva i dodijeli joj se kandidatski status nakon što podnese zahtjev za članstvo.

U pismu dodaju da bi sličan plan trebalo napraviti i za Gruziju i Moldaviju te sve partnere sa zapadnog Balkana, koji već imaju europsku perspektivu.

Janša i Morawiecki ističu da je Rusija prekršila sve obveze na koje se obvezala Memorandumom iz Budimpešte 1994. kojim je Ukrajina pristala na na nuklearno razoružanje u zamjenu za sigurnost u njezinim međunarodno priznatim granicama, anektirala je Krim 2014. i sada priznala neovisnost odmetnutih teritorija na istoku Ukrajine.

“Svi potezi, aktivnosti i odluke Kremlja predstavljaju izravnu i neposrednu prijetnju ne samo za Ukrajinu već i za mir i stabilnost u Europi. Toj prijetnji treba se suprotstaviti snažnim i ujedinjenim odgovorom, uključujući i hitne sankcije”, dodaje se u pismu.

Proces pristupanja Ukrajine Europskoj uniji treba biti potpomognut velikim financijskim sredstvima, a od pomoći će biti i bogato iskustvo EU-a nakon nekoliko valova proširenja, ističu dvojica premijera.

Kažu da bi time ukrajinski narod dobio stratešku nadu i motiv da ustraje u obrani svoje domovine, suverenosti i demokracije te da bi realni izgledi za članstvo pomogli u fokusiranju na reforme potrebne za članstvo.

“To će pridonijeti zaustavljanju demografskog pada i bijega kapitala iz Ukrajine te je učiniti privlačnom za strane investicije i olakšalo bi njezin ekonomski i socijalni razvoj”, kaže se u pismu.

Dodaju da članstvo Ukrajine u Europskoj uniji ni na koji način ne bi bio upereno protiv Rusije i njezinih interesa.

“Vrijeme je za brze i hrabre odluke. Povijesna lekcija koja treba biti naučena u posljednja dva desetljeća kaže da ako se EU ne širi, širit će se netko drugi. Sada plaćamo cijenu ignoriranja te lekcije. Izvucimo pouke jer će se cijena ignoriranja samo povećavati u budućnosti”, kažu Janša i Morawiecki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48