‘IZVAN KONTROLE‘

Izvanredno stanje u Ottawi, gradonačelnik: ‘Brojčano smo nadjačani, gubimo bitku. Moramo vratiti grad!‘

Prosvjednici poručuju da neće napustiti centar dok se ne ukinu restrikcije, pozvali su i na zbacivanje savezne vlade

Prosvjednici u Kanadi

 Cole Burston

Paraliziran centar grada, prosvjednika više nego policajaca, osjećaj nesigurnosti stanara iz područja okupiranog prosvjednicima... Nakon što tjednima kanadski kamiondžije ne napuštaju glavni grad Kanade, Ottawa je proglasila izvanredno stanje. Naime, situacija je u gradu, kako je rekao gradonačelnik Jim Watson, "izvan kontrole". Prosvjednika protiv mjera za suzbijanje pandemije više je nego policajaca, a prema Watsonovim riječima, u pitanju je i osobna sigurnost građana. Prijavljeni su napadi na rasnoj osnovi. Središte grada od nešto manje od milijun stanovnika je paralizirano. Parkirana vozila i podignuti šatori blokiraju prometnice.

U razgovoru s kanadskom radiostanicom CFRA gradonačelnik Watson iz Liberalne stranke Ontario rekao je da su prosvjednici sve drskiji, te da ne prestaju svirati sirenama i trubama iz svojih vozila, bacati petarde i ponašati se kao da su na velikom javnom derneku. "Očito je da smo brojčano nadjačani i da gubimo ovu bitku", rekao je Watson dodajući da "trebamo vratiti naš grad". Gradonačelnik nije iznio detalje o tome koje bi korake uskoro mogao poduzeti, no policija je rekla da bi mogla pojačati postupke poput privođenja, pogotovo onih koji pomažu prosvjednicima dostavljanjem potrepština, goriva, zahodskog papira i hrane.

Gradske vlasti ističu da se stanovnici sve više žale na velike prosvjede tzv. Konvoja slobode, kako su se nazvali vozači kamiona koji su, zbog pandemijskih mjera, odlučili napraviti desant na glavni grad. Pobuna necijepljenih vozača počela je 15. siječnja kad je kanadska vlada odlučila promijeniti pravila za vozače koji obavljajući svoj posao prelaze državnu granicu sa Sjedinjenim Državama. Prošle jeseni vlada Kanade i SAD-a izašla je u susret kamiondžijama koji prelaze granicu izuzećem od pravila, kako bi se spriječili problemi u opskrbnim lancima. Međutim, izuzeće za kanadske vozače ukinuto je 15. siječnja, a u Sjedinjenim Državama tjedan dana kasnije.

image

Konvoj slobode

Anatoliy Cherkasov/NurPhoto/ AFP

Kanadsko udruženje za kamionski prijevoz procjenjuje da je cijepljeno 85 posto kanadskih vozača kamiona. Udio u općoj populaciji je 90 posto. Kanadskih vozača kamiona je oko 120.000, a 160.000 kanadskih i američkih vozača redovito prelazi državnu granicu. Ukidanje izuzeća od cijepljenja tako se trebalo odnositi na oko 26.000 vozača. Vlade su pristupile ukidanju olakšica i tada su nastali problemi. Dio vozača udružio se i organizirao prosvjede. Isprva su se povezali u konvoje koji su prolazili glavnim kanadskim prometnicima, a onda su se nezadovoljni slili u Ottawu. Od 29. siječnja kamiondžije planduju u centru glavnog grada, a zbog razularenih tuluma i nepoštivanja spomenika i gradskih institucija, osude ponašanja pljuštale su sa svih strana. Udruge koje imaju veze s kamiondžijama osudile su prosvjed, a Udruženje za kamionski prijevoz objavilo je da brojni prosvjednici nisu povezani s kamionskim transportom. Dva dana prije zaposjedanja Ottawe kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da prosvjednici čine mali, ograničen krug ljudi te da konvoj ne predstavlja stajalište Kanađana kojih je cijepljeno 90 posto.

Bilo kako bilo, konvoj slobode zauzeo je Parliament Hill, sjedište kanadskog parlamenta, a premijer i njegova obitelj evakuirani su iz svoje rezidencije zbog vlastite sigurnosti. Prosvjednici danas poručuju da neće napustiti centar dok se ne ukinu restrikcije, čak su pozvali na zbacivanje savezne vlade.

image

Prosvjednici u Kanadi

Anatoliy Cherkasov/NurPhoto/ AFP

Policija je nakon proglašenja izvanrednog stanja počela s blokadom dostave goriva prosvjednicima. Nešto prije 19 sati po lokalnom vremenu policija je zaposjela Bejzbolski stadion u Ottawi i konfiscirala 3200 litara goriva pohranjenog na parkiralištu.

- Uletjeli su, brzo preuzeli zalihe i napustili mjesto događaja pokazujući mišiće. Neki od kamiondžija bili su vrlo bijesni i urlali su na mene - izvijestio je šef CTV Newsa Graham Richardson.

Policija je objavila da je stadion smješten pet kilometara od Parliament Hilla postao glavno mjesto za prosvjede protiv restrikcijskih mjera. Policija je također objavila uhićenje nekoliko osoba koje su transportirale gorivo prosvjednicima u centru. Sljedeći korak, najavili su, rješavanje je problema s prosvjednicima u centru. Sedam osoba uhićeno je u nedjelju, a ispisano je i stotinjak kazni zbog prekršaja. Inače, prema procjenama u konvoju je sudjelovalo između 550 i 1150 vozila, od čega je između 120 i 230 kamiona, a ostalo su osobna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:39