TRAŽI SE ENDEAVOUR

Izvanredna press konferencija u Australskom pomorskom muzeju: ‘Ovo je velika, povijesna priča‘

Od 1768. do 1771. Endeavour je plovio južnim Pacifikom, a kasnije su ga namjerno potopili Britanci tijekom Američke revolucije
 Handout/Afp/Profimedia

Australski pomorski stručnjaci objavili su u četvrtak kako vjeruju da su pronašli olupinu jednog od najvažnijih brodova u povijesti južnog Pacifika koji je potopljen u SAD-u prije više od 200 godina, piše NBC. No, arheolozi u SAD-u ubrzo su im se suprotstavili, rekavši da su nalazi preuranjeni i da predstavljaju kršenje ugovora u njihovom zajedničkom istraživanju.

Pomorski arheolozi već 22 godine istražuju nekoliko davnih brodoloma na području od 2 četvorne milje od luke Newport na Rhode Islandu. Vjerovalo se da su Britanci namjerno potopili HMS Endeavour Jamesa Cooka tijekom Američke revolucije. Cook je ranije plovio brodom oko južnog Pacifika prije nego se usidrio uz istočnu obalu Australije 1770. godine.

U četvrtak ujutro, Kevin Sumption, izvršni direktor Australskog nacionalnog pomorskog muzeja, održao je konferenciju za novinare u Sydneyju, nakon što je upozorio medije da će objaviti "veliku povijesnu pomorsku priču".

Suprotstavljena mišljenja

Sumption je rekao da su arheolozi uvjereni kako su pronašli olupinu Endeavora, nakon što su strukturalne detalje i oblik ostataka uskladili s onima na originalnim planovima.

"Zadovoljan sam što je ovo posljednje počivalište jednog od najvažnijih i najspornijih plovila u australskoj pomorskoj povijesti", rekao je Sumption.

No, u priopćenju izdanom ubrzo nakon toga, D.K. Abbass, izvršna direktorica projekta Rhode Island Marine Archaeology (RIMAP), kazala je kako je njezina skupina bila vodeća organizacija u studiji u luci Newport.

image

Ostavi broda Endeavour

Handout/Afp/Profimedia

“Ono što vidimo na lokalitetu brodoloma koji se proučava u skladu je s onim što se može očekivati ​​od Endeavoura, ali nisu pronađeni neosporni podaci koji bi dokazali da je na tom mjestu upravo ovaj kultni brod, a postoji mnogo neodgovorenih pitanja koja bi mogla poništiti takvu identifikaciju ”, napisala je Abbass. "Kada se studija završi, RIMAP će objaviti legitimno izvješće".

U naknadnom intervjuu za Australian Broadcasting Corporation, Kieran Hosty, upravitelj pomorske arheologije australskog muzeja, rekao je kako misli da je ugovor njegove grupe s RIMAP-om istekao u studenom, ali ne može to sa sigurnošću komentirati. Dodatne pojedinosti za koje je rekao da su ih uvjerili kako se radi o Endeavouru su veličina drva te da sve upućuje da se radi o europskoj konstrukciji, uključujući i rupe u kobilici.

"Dakle, posve smo otvoreni za razgovore s dr. Abbass, ako se ona ne slaže s našim nalazima", rekao je Hosty za ABC.

Značajna uloga

Sumption je, pak, ranije rekao da je uloga broda značajna u astronomiji i znanosti, a njegov je značaj učinila važnim ne samo za Australiju, već i za Novi Zeland, Britaniju i SAD.

"Posljednji dijelovi slagalice morali su biti potvrđeni prije nego što sam osjetio da sam u stanju uputiti ovo otkriti", rekao je Sumption na konferenciji za novinare. "Na temelju arhivskih i arheoloških dokaza, uvjeren sam da je to Endeavour".

Uspjelo je ostati očuvano tek oko 15% plovila te su istraživači sada usredotočeni na ono što se može učiniti kako bi ga zaštitili i sačuvali, rekao je Sumption. Također, otkrio je da muzej blisko surađuje s pomorskim stručnjacima na Rhode Islandu, kao i s državnim i saveznim dužnosnicima u SAD-u i Australiji kako bi se osiguralo mjesto pronalaska.

No, Abbass kaže da, iako njezina organizacija prepoznaje povezanost između australskih građana britanskog podrijetla i Endeavoura, njihovi zaključci će biti vođeni "ispravnim znanstvenim procesom, a ne australskim emocijama ili politikom".

image
Handout/Afp/Profimedia

Brod je porinut 1764. pod nazivom Grof od Pembrokea. Četiri godine kasnije, britanska ga je mornarica preimenovala u Endeavour i bio je spreman za veliko znanstveno putovanje na Pacifik. Od 1768. do 1771. Endeavour je plovio južnim Pacifikom, navodno da bi zabilježio tranzit Venere na Tahitiju 1769. Cook je zatim nastavio ploviti regijom tražeći "Veliku južnu zemlju".

James Cook je tada na kartu ucrtao obalu Novog Zelanda, a njegov prvi značajan susret s autohtonim Maorima završio je loše je je njegova je posada usmrtika nekoliko njih. Britanska vlada je 2019. izrazila žaljenje zbog ubojstava, ali nije uputilu potpunu ispriku.

Namjerno potapanje

Cook je također na kartu ucrtao i istočnu obalu Australije, prije nego što je 1770. zauzeo zemlju za Veliku Britaniju.

Endeavour je kasnije prodan privatnim vlasnicima i preimenovan u Lord Sandwich. Namjerno su ga potopile britanske snage tijekom Američke revolucije 1778.

Godinu dana kasnije, Cook je ubijen na Havajima tijekom drugog pacifičkog putovanja. Godine 1788. takozvana Prva flota od 11 brodova, sa stotinama osuđenika na brodu, stigla je u Australiju kako bi osnovali britansku koloniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:29