OPSADA BOLNICE

Izraelski specijalci upali u najveću bolnicu na jugu Gaze: ‘Masovni upad uz tešku pucnjavu!‘

Izraelska vojska kaže da provode preciznu i ograničenu operaciju

Posljedice bombardiranja bolnice Nasser/Arhivska fotografija

 Afp

Izraelska vojska objavila je da su njezine specijalne snage ušle u prostor opkoljene bolnice Nasser u Pojasu Gaze u gradu Khan Younisu, javlja BBC.

Kažu da provode "preciznu i ograničenu operaciju" u bolnici, gdje se navodno skrivaju borci Hamasa. Također se navodi da bi se tamo mogla nalaziti tijela izraelskih talaca.

Glasnogovornik IDF-a, admiral Daniel Hagari rekao je da njihove snage neće prisilno evakuirati liječnike ili pacijente.

Izraelska vojska tvrdi da ima "vjerodostojne obavještajne podatke" da je Hamas držao taoce u bolnici i da su ostaci tijela talaca možda još uvijek unutra, prenosi AP.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze, kojim upravlja Hamas, Ashraf al-Qidra, rekao je da je Izrael pokrenuo "masivni upad" uz tešku pucnjavu u kojoj su ozlijeđeni mnoge raseljene osobe koje su se tamo sklonile.

Tvrdi da su vojnici naredili medicinarima da premjeste sve pacijente u stariju zgradu koja nije propisno opremljena za njihovo liječenje.

"Mnogi se ne mogu evakuirati, poput onih s amputacijama donjih udova, teškim opeklinama ili starijih osoba", rekao je on u intervjuu za mrežu Al Jazeera, kako prenosi The Guardian. Al-Qidra kaže da je premješteno šest pacijenata koji su na respiratoru.

Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne objekte kako bi zaštitio svoje borce.

Do ovog poteza dolazi dan nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) naredile tisućama raseljenih osoba da napuste to mjesto.

Ova bolnica je najveća na jugu Pojasa Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:45