NOVE SNIMKE

Izraelci objavili video iz bolnice: ‘Bez izmjena, bez rezova, pogledajte što su držali unutra!‘

Pogledajte kako potpukovnik Conricus, glasnogovornik IDF-a, razotkriva pravo stanje stvari, kažu Izraelci. Laž, jeftina propaganda, uzvraća Hamas
 -/Afp

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da je pronašla Hamasovo oružje i borbenu opremu u bolnici al-Shifa u Pojasu Gaze tijekom pretresa u srijedu, rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari, dok je Hamas to odbacio kao "laž". IDF je objavio i video snimku za koju tvrdi da prikazuje dio Hamasovog oružja i opreme pronađene u zgradi unutar velikog bolničkog kompleksa, uključujući automatsko oružje, granate, streljivo i pancirne prsluke.

"Bez rezova, bez izmjena, samo neporeciva istina. Pogledajte kako potpukovnik Jonathan Conricus (glasnogovornik IDF-a, op.a.) razotkriva nebrojeno Hamasovo oružje koje su vojnici IDF-a otkrili u zgradi bolnice Shifa", stoji u objavi IDF-a na X-u, bivšem Twitteru, unutar koje je objavljena snimka. Hamas je odbacio to kao "laž i jeftinu propagandu".

U srijedu u noći, tri sata prije svitanja, svjedoci i liječnici u najvećoj bolnici u Gazi izvijestili su da su izraelski tenkovi ušli u ovaj medicinski centar na zapadnom rubu grada Gaze, nakon što su ga pet dana držale u okruženju. "Možemo ih vidjeti kako usmjeravaju topove tenkova prema bolnici... oni su unutar kompleksa s tenkovima", rekao je tada Khader Al Za‘anoun, reporter palestinske novinske agencije Wafa za CNN.

‘Svi muškarci stariji od 16 godina, ruke u vis‘

Munir al-Boursh, liječnik u bolnici al-Shifa i podtajnik palestinskog ministarstva zdravstva, ranije je pozvao izraelske na oprez. "Vaša prisutnost u bolnici kreirat će stanje straha i histerije među pacijentima", poručio je on IDF-u u telefonskom pozivu, kako je objavila Al Jazeera. "Svi katovi bolnice puni su ljudi, od prvog do šestog kata", dodao je.

Izraelska se vojska pet dana približavala bolnici u kojoj se nalaze stotine pacijenata, uključujući i novorođenčad, koji su ostala bez električne energije i s malim zalihama hrane dok su oko njih bjesnile borbe.

Svjedoci su za agenciju Reutersu rekli da su tenkovi ušli u bolnički kompleks u tri sata ujutro te da je jedan bio parkiran ispred ulaza odjela hitne pomoći. Mohammed Zaqout, ravnatelj bolnica na tom području, rekao je da su izraelski vojnici ušli u odjel hitne pomoći i zgradu kirurgije, u kojoj se nalaze i jedinice intenzivne njege. Dužnosnik tamošnjeg ministarstva zdravstva, kojim upravlja Hamas, rekao je za AFP da je vidio "desetke vojnika i komandosa unutar zgrade za hitne slučajeve i prijem".

image

Izraelski vojnici u noćnoj akciji upada u bolnicu

Afp

Svjedoci koji su govorili za BBC i agenciju AFP izjavili su da su izraelski vojnici preko megafona iznosili zahtjev da svi muškarci u dobi između 16 i 40 godina napuste svaki dio bolničkog kompleksa, osim odjela kirurgije i hitne pomoći, te izađu na bolničko dvorište. "Svi muškarci stariji od 16 godina, ruke u vis", vikao je jedan vojnik na arapskom s akcentom prema novinaru koji je razgovarao s AFP-om. "Izađite iz zgrade prema dvorištu i predajte se", naredio je vojnik, kako prenosi The Guardian.

Otprilike 1.000 palestinskih muškaraca, s rukama iznad glave, ubrzo je odvedeno u golemo bolničko dvorište, a neke od njih su izraelski vojnici skinuli do gola, provjeravajući imaju li kod sebe oružje ili eksploziv, rekao je novinar. Izrael tvrdi da su njegove snage ubile militante u sukobima izvan bolnice, ali da kada su ušli unutra, borbi nije bilo. Izraelska vojska objavila je video snimku na kojoj se vidi kako vojnici nose kutije s natpisima "dječja hrana" i "medicinska potrepština".

‘Donijeli su samo teror i smrt‘

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi, Ashraf al-Qudra, rekao je za Al Jazeeru Arabic da su samo liječnici, pacijenti i raseljene osobe bili prisutni kada su izraelske snage ušle u hitni odjel bolnice. "Nemamo se čega bojati ili skrivati", rekao je. Omar Zaqout, koji radi u hitnoj službi u al-Shifi, izjavio je za Al Jazeeru da su izraelski vojnici zatočili i napali neke muškarce koji su tamo pronašli utočište te tvrdi da oni nisu donijeli nikakvu pomoć ili zalihe. "Samo su donijeli teror i smrt", rekao je on.

IDF je raciju opisao kao "preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim područjima u bolnici Shifa, temeljenu na obavještajnim podacima i operativnoj potrebi". Izraelske vlasti dugo su tvrdile da Hamas ispod bolnice ima zapovjedni centar, dok su Hamas i bolničko osoblje to negirali. IDF je u briefingu naveo da su vojnici pronašli "oružje i drugu terorističku infrastrukturu" u al-Shifi te da su vidjeli "konkretne dokaze da su Hamasovi teroristi koristili bolnicu Shifa kao teroristički stožer", da bi navečer objavili i snimku za koju tvrde da to dokazuje.

image
Afp

Hamas je priopćio da su tvrdnje IDF-a "ništa drugo nego nastavak laži i jeftine propagande, kroz koju (Izrael) pokušava pružiti opravdanje za svoj zločin usmjeren na uništavanje zdravstvenog sektora u Gazi".

Racija je trajala do poslijepodneva, a detalja u vezi događanja za to vrijeme bilo je vrlo malo zbog značajnog prekida telekomunikacija, za što su dvije glavne palestinske telekomunikacijske mreže izjavile da su uzrokovani nedostatkom goriva. Osoblje bolnice al-Shifa i dužnosnici ministarstva zdravstva diljem Gaze nisu uspijevali uspostaviti telefonsku vezu. Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, izjavio je da je njegova organizacija izgubila kontakt s medicinarima unutar al-Shife.

‘Pacijenti, žene i djeca su prestravljeni‘

U kasnim poslijepodnevnim satima Al-Boursh je rekao Al Jazeeru da su izraelske snage još uvijek u bolnici. "Oni su još uvijek ovdje... pacijenti, žene i djeca su prestravljeni", rekao je on te dodao da je medicinsko osoblje obećalo da će ostati uz svoje pacijente do kraja.

image
Afp

Akcija izraelske vojske je uslijedila nakon nekoliko dana patnje za medicinare, pacijente i civile koji su se sklonili unutar kompleksa, gdje je osoblje svakog pacijenta premjestili u bolničke hodnike i podalje od prozora, strahujući od pucnjave. Boursh je Guardianu rekao da su neki koji su pokušali pobjeći iz al-Shife ranije ovog tjedna bili izloženi pucnjavi dok su napuštali bolnički krug te su se vraćali.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u utorak umrlo 40 pacijenata, nakon pet dana bez goriva za napajanje generatora koji su strujom napajali strojeve za dijalizu i drugu vitalnu medicinsku opremu. U bolnici je također ponestalo čiste vode, a liječnici su rekli da su se hranili samo datuljama kako bi preživjeli jer su zalihe hrane nestale.

Trupla su bila nagomilana ispred bolnice, a osoblje je bilo previše prestravljeno da se kreće između zgrada. Ured za humanitarna pitanja Ujedinjenih naroda priopćio je da je osoblje u al-Shifi, koja je desetljećima okosnica medicinskog sustava u Gazi, započelo s pripremama za kreiranje masovne grobnice u koju bi pokopali 180 tijela ispred objekta jer nije bilo načina da se organiziraju normalni pokopi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:10