VOJSKA JE SPREMNA

Izrael se priprema za prošireni sukob na sjeveru, mogao bi trajati znatno kraće od onog u Gazi...

Posljednjih nekoliko dana došlo je do teške razmjena vatre između Izraela i Hezbollaha

Izraelski vojnici u vježbi pokraj Golanske visoravni

 Jalaa Marey/Afp/Profimedia/Jalaa Marey/afp/profimedia

Dok se nastavljaju posrednički pregovori u Kairu o primirju u Gazi, izraelske obrambene snage (IDF) se pripremaju za napad na Libanon.

Posljednjih nekoliko dana došlo je do teške razmjena vatre između Izraela i libanonske militantne skupine Hezbollah. Izrael tvrdi da su napadi usmjereni na visokorangirane članove militantne skupine, koji su odgovorni za napade na Izrael i koji se navodno nalaze u pograničnim gradovima u jugoistočnom Libanonu.

Izrael kaže da je njihov cilj i dalje ostao isti - Gaza je na prvom mjestu, a sve ostalo će pričekati kada se za to stvore uvjeti. No, to ne znači da se ne pripremaju za prošireni sukob na sjevernom frontu.

U srijedu su zapovjednici bataljuna prisustvovali seminaru koji je organizirala 36. divizija IDF-a u sklopu priprema za moguću ofenzivu u Libanonu. Ta divizija, koja je bila stacionirana u Gazi više od tri mjeseca na početku rata u Gazi, podijelila je svoje lekcije iz borbi i kako se one mogu primijeniti u Libanonu. U četvrtak je IDF također rekao da je izveo izvanrednu vježbu, čiji je cilj bio pripremiti vojsku za rat na sjeveru. Vježba, koju je vodio Operativni odjel, uključivala je sva zapovjedništva, krila i uprave, kao i Glavni stožer IDF-a.

"Sljedeći libanonski rat, kad god izbije, bit će kraći nego što mislimo, posebno zbog pitanja međunarodnog legitimiteta", rekao je neimenovani izvor za The Times of Israel.

Naime, međunarodni nadzor događaja u Libanonu razlikuje se od onoga u Gazi. "Mnoge su zapadne nacije i međunarodna tijela uključena u Libanon, pa bi stoga vrijeme koje bi Izrael imao da djeluje protiv Hezbollaha u Libanonu bilo daleko kraće od onoga koje mu je dopušteno u Gazi. To znači da će se Izrael morati pripremiti smrtonosni plan akcije, plan koji će dovesti do željenih ciljeva u vrlo kratkom vremenu", dodao je diplomatski izvor.

Izrael nije precizirao kako će to izgledati, ali bi rat vjerojatno trajao nekoliko tjedana, a ne mjeseci. Nakon gotovo šest mjeseci sukoba u Gazi, Izraelu je još uvijek teško definirati kada će prijeći Rubikon, odnosno kada bi se morao pomaknuti s nanošenja štete isključivo Hezbollahu na samu libanonsku državu, ističe izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:02