‘ZASTRAŠUJUĆI POKOLJ‘

Izrael optužio medijske kuće da su znale za napad Hamasa: ‘Imamo uznemirujuća saznanja‘

Fotoreporteri su prešli "svaku profesionalnu i moralnu crvenu liniju", poručili su iz izraelske vlade

Pokolj Hamasovaca u kibucu Be‘eri

 Middle East Images/abaca/Abaca Press/Profimedia/Middle East Images/abaca/abaca Press/profimedia

Više medijskih kuća odlučno je odbacilo optužbe Izraela da je četvero ‘freelance‘ fotoreportera koji za njih rade u Gazi unaprijed znalo za napade Hamasa 7. listopada, no agencija AP je prekinula suradnju s Hassanom Eslaiahom nakon objave fotografije na kojoj ga grli jedan od šefova Hamasa, prenosi u petak BBC.

Israelski ministar Shlomo Karhi je, pozivajući se na udruženje Honest Reporting (Pošteno izvještavanje), rekao da su "neke osobe" koje rade za Reuters, Associated Press (AP), CNN i The New York Times unaprijed imale saznanja o napadu Hamasa na kibuce i glazbeni festival na jugu Izraela.

Honest Reporting je objavio da su četvrorica slobodnih novinara zajedno s teroristima prešli na izraelski teritorij i snimali "zastrašujući pokolj".

AP je 7. listopada objavio fotografiju zapaljenog izraelskog tenka i militante Hamasa koji ulaze u kibuc Kfar Azza s potpisom Hassana Eslaiaha, a koji je na X-u uživo prenosio akciju palestinske islamističke skupine. Taj zapis su koristili AP i CNN, a Eslaiah ga je kasnije obrisao s X-a.

Sve četiri medijske kuće odbacuju optužbe na svoj račun, a NYT je priopćio da se radi o "nečuvenim" optužbama koje ugrožavaju rad slobodnih novinara.

Ministar Karhi sugerira da je nazočnost fotoreportera možda bila "dio plana" te da to "postavlja određena etička pitanja".

AP je priopćio da "nitko od osoblja novinske agencije nije bio na granici u vrijeme napada te da niti jedan član redakcije AP-a nije ni u kojem trenutku prešao granicu".

"Kada prihvaćamo fotografije i snimke slobodnih novinara, poduzimamo ozbiljne korake kako bi verificirali snimke i da one pokazuju ono što je navedeno", dodaje AP.

No, AP je također potvrdio da više ne radi s Hassanom Eslaiahom nakon objave njegove fotografije u zagrljaju s vođom Hamasa u Gazi Yahyaom Sinwarom.

CNN je također objavio da nije imao prethodna saznanja o ubilačkom pohodu bez presedana na Izrael 7. listopada u kojem je ubijeno 1400 ljudi, a 240 je oteto, ali da će također prekinuti suradnju s Eslaiahom.

U objavi na X-u, izraelska vlada je objavila da "uznemirujuća saznanja" otkrivaju da su fotoreporteri prešli "svaku profesionalnu i moralnu crvenu liniju".

Reuters je također opovrgnuo da je unaprijed znao za planirani napad Hamasa, islamističkog pokreta koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija u EU i SAD-u, te da tog 7. listopada "nije pridružio novinare Hamasu".

Sve spomenute medijske kuće tvrde da ni s jednim od fotoreportera nije bilo unaprijed dogovorenih aranžmana oko slanja fotografija.

The New York Times je opisao optužbe kao "nepromišljene" i tvrdi da su opsežno i na pošten i nepristran način pratili napade 7. listopada i rat koji je uslijedio.

List također pojašnjava da posao slobodnih novinara često podrazumijeva da moraju brzo reagirati i jurnuti na mjesto događaja i u opasnost kako bi dokumentirali vijesti iz prve ruke.

"To je ključna uloga slobodnih medija u ratu", priopćio je NYT.

NYT također dodaje da fotoreporter Yusef Massoud nije taj dan radio za njihov list, ali od tada "obavlja važan posao za nas".

Honest Reporting u svom izvješću navodi i slučaj fotoreportera AP-a Alija Mahmuda koji je snimao otmicu Izraelaca, a njegova snimka tijela njemačko-izraelske državljanke Shani Louk na kamionetu s Hamasovcima obišla je svijet. Shani Louk je brutalno ubijena. a s njezinim izmučenim tijelom su Hamasovci paradirali u Gazi.

Reutersov fotograf Mohammed Fayq Abu Mustafa je snimio tijelo izraelskog vojnika koje je izvučeno iz tenka i na kojem su se iživljavali teroristi Hamasa.

Izraelski ministar smatra čudnim da se Abu Mustafa baš u tom trenutku našao na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:34