KONTROVERZNI PROJEKT

Izrael najavio izgradnju tisuće stanova za Židove na spornoj zemlji, EU i SAD: Otimate tuđi teritorij!

U proteklih godinu i dva mjeseca Netanyahuova je vlada na Zapadnoj obali odobrila rekordnu gradnju 18.515 domova za židovske naseljenike

Akcija izraelske vojska na okupiranoj Zapadnoj obali

 Jaafar Ashtiyeh/Afp

Izrael je najavio da planira sagraditi još 3426 novih stanova na okupiranoj Zapadnoj obali, iako se tome protive tamošnji Palestinci, ali i gotovo cijela međunarodna zajednica jer je riječ o novom otimanju teritorija koji pripada budućoj palestinskoj državi.

Ultradesničarska vlada Benjamina Netanyahua ne mari za kritike i sada je predstavila projekte za gradnju 2402 nove kuće i stana u Ma‘ale Adumimu, koji se nalazi istočno od Jeruzalema, 694 kuće u Efratu i 330 u Kedaru u blizini Betlehema.

Ministar financija Bezalel Smotrich, pod čijim je pokroviteljstvom pododbor za gradnju tih objekata, još je 22. veljače odluku o gradnji nazvao "prikladnim cionističkim odgovorom" na teroristički napad izvan Ma‘ale Adumima ranije tog dana, u kojem je jedan čovjek ubijen, a 11 ih je ozlijeđeno, među kojima i jedna trudnica.

"Neprijatelji nam pokušavaju nauditi i oslabiti nas, ali mi ćemo nastaviti graditi i biti učvršćeni u ovoj zemlji", napisao je Smotrich na platformi X. Smotrich se usput pohvalio da je na Zapadnoj obali odobrena rekordna gradnja 18.515 domova za židovske naseljenike u proteklih godinu i dva mjeseca otkako je ekstremno desna vlada preuzela vlast, čime je "uspjela unaprijediti planove za više domova za doseljenike nego bilo koja vlada".

image

Jedno od naselja izgrađenih za židovske doseljenike na Zapadnoj obali

Hazem Bader/Afp

S druge strane, u izvješću mirovne organizacije Peace Now, još je u siječnju upozoreno da je došlo do "neviđenog porasta aktivnosti naseljavanja" na Zapadnoj obali od početka rata u pojasu Gaze, potaknutog Hamasovim smrtonosnim napadima u Izraelu 7. listopada. Zapadna obala također je doživjela porast nasilja u istom razdoblju pa UN navodi kako je najmanje 413 Palestinaca - članova naoružanih skupina, napadača i civila - ubijeno u incidentima povezanima sa sukobima na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem, kao i 11 židovskih doseljenika i četvero vojnika.

Od prosinca 2022. Izrael opet vodi premijer Benjamin Netanyahu, koji je osigurao parlamentarnu većinu nakon što je njegova stranka Likud postigla dogovor sa židovskom ultraortodoksnom strankom Shas. Netanyahuov desničarski savez osvojio je uvjerljivu pobjedu na izborima i 64 od 120 mjesta u Knessetu, a u vladu su ušli i Itamar Ben-Gvir, lider ekstremno desne stranke Otzma Yehudit, te Avi Maoz, čelnik homofobne stranke Noam, koji je postao šef nove vladine agencije za "nacionalni židovski identitet".

image
Hazem Bader/Afp

Izrael je sagradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Židova otkako je 1967. u Šestodnevnom ratu okupirao Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, koje Palestinci i međunarodna zajednica smatraju dijelovima buduće države, zajedno s pojasom Gaze. Velika većina međunarodne zajednice smatra ta naselja nezakonitima prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava. Glasnogovornik američkoga State Departmenta, Matthew Miller, nedavno je ponovio da su "naselja i dalje prepreka miru i u suprotnosti s međunarodnim pravom", a slično stajalište zastupaju Europska unija i UN.

Izraelci, međutim, čekaju američke predsjedničke izbore i navijaju za pobjedu Donalda Trumpa. Naime, tijekom njegova prvog mandata u Bijeloj kući tadašnji državni tajnik Mike Pompeo odbacio je stajališta koja su desetljećima zastupali republikanci i demokrati, koji su se protivili gradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali. Trumpova Amerika tada je prvi put zauzela formalno neutralan, a zapravo pozitivan stav o takvoj izraelskoj politici. Nije čudo da se Netanyahu moli za Trumpov povratak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:47