RAT U UKRAJINI

Izlaze novi detalji napada na stožer Crnomorske flote, Rusi navalili na grad čijim bi padom zaokružili okupaciju Donbasa

Napad se dogodio baš na Dan ruske mornarice pa su zbog sigurnosnih razloga otkazani svi događaji i manifestacije

pripadnici ruske mornarice patroliraju ispred sjedišta ruske Crnomorske flote u Sevastopolju

 STRINGER/AFP

Bespilotna letjelica kućne izrade eksplodirala je pred ulazom u sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, javljaju ruski mediji. Ozlijeđeno je šestero ljudi, ali uglavnom lakše jer je riječ o posjekotinama od stakla.

To se dogodilo baš na Dan ruske mornarice te su zbog sigurnosnih razloga, kako je objavio gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev, otkazani svi događaji i manifestacije tim povodom. S obzirom na to da se radi o dronu kućne izrade, nosio je malo eksploziva i nije počinio veću štetu.

No, zanimljivo je da ukrajinska vojska nije komentirala napad, a glasnogovornik Odeske gradske administracije Sergej Bratčuk čak je rekao da se radi o "ruskoj provokaciji", što bi trebalo značiti da Ukrajina ne stoji iza tog napada. Senatorica iz Krima Olga Kovitidi izjavila je za rusku prokremaljsku agenciju Ria novosti da napad na sjedište Crnomorske flote nije izvršen "izvana, nego s teritorija Sevastopolja" te da lokalni FSB radi izvide i istragu o počiniteljima i uskoro očekuje rezultate.

Neki ukrajinski mediji navode da se tim napadom želi skrenuti pažnja s pokolja ukrajinskih ratnih zarobljenika u ruskom zarobljeničkom logoru Jelenovka kod Donecka. Podsjetimo, tad su poginula 53 ukrajinska ratna zarobljenika, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da su izvele taj napad. Rusija obilježava Dan ratne mornarice, a glavna je svečanost u pomorskoj bazi Kronstadt kod Sankt Peterburga na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin govorio i potpisao novu "pomorsku doktrinu" ruske ratne mornarice.

Istodobno, CNN javlja da će se konačno početi realizirati sporazum o deblokadi ukrajinskog žita, potpisan još 22. srpnja u Istanbulu između UN-a, Turske te odvojeno Rusije i Ukrajine. Naime, prvi brodovi s ukrajinskim žitaricama trebali bi u srijedu 3. kolovoza stići u turske teritorijalne vode. Riječ je o 16 brodova sa žitaricama iz luke Odesa koji će krenuti prema Somaliji. Prema navodima turskih medija, brodski konvoj će se pratiti putem satelita, a njihovu plovidbu prije napuštanja Crnog mora nadgledat će i bespilotne letjelice.

Brodovi s pšenicom prvo će doći u Istanbul gdje će ih pregledati posebna komisija koja mora utvrditi radi li se samo o žitaricama ili na brodu ima tereta koji "nije podoban", a potom kreću na daljnji put koji bi, kako piše moskovski Komersant, mogao trajati i mjesec i pol. Ruska strana tražila je "garancije" da se ukrajinski brodovi, kad iskrcaju žito, neće u Odesu vratiti s oružjem pa će se provjeravati i na povratku. Turska strana se nada kako neće biti novih ruskih napada na luku Odesa te da će brodski konvoj nesmetano zaploviti prema svom afričkom odredištu. Ukrajini je blokirano oko 22,5 milijuna tona žitarica, uglavnom za afričko tržište.

Na bojištu, pak, najveće se borbe vode oko grada Bahmuta, udaljenog oko 90 kilometara od Donecka. Bahmut je važno komunikacijsko i strateško sjecište čijim bi padom ruska vojska zapravo zaokružila okupaciju Donbasa. Upravo zato je sad glavni cilj ruske vojske, koja posljednja dva dana izvodi masovne raketne i artiljerijske napade. Koriste i zrakoplovstvo, a pokušali su izvršiti i pješački napad na smjeru Pilipčatino - Pokrovskoje te Dolomitnioje - Tavnjevoje. No, kako javlja stožer ukrajinske vojske, nakon nekoliko pokušaja morali su se povući.

Ruska vojska imala je uspjeha na novoluhanskom pravcu te su se sad usmjerili na Bahmut. Grad napadaju iz tri smjera i sad se najveća bitka vodi za kontrolu nad mjestom Semogorje, a ruske snage uspjele su zauzeti položaje iznad gradića. No, kako javljaju kijevski mediji, ruska vojska nije imala uspjeha na smjeru prema Slavjansku. Naime, zauzimanjem Bahmuta smatraju da bi spriječili ukrajinske napade na Doneck koji je u dometu ukrajinske artiljerije. Kako piše kijevska Ukrajinska pravda, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojsci, Moskva želi do početka rujna zauzeti što veći teritorij samoproglašene proruske tvorevine Donecke Narodne Republike, i to zbog najavljenog referenduma o pripajanju Rusiji.

image

Bahmut

Diego Herrera Carcedo/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

No, pozivajući se na washingtonski Institut za proučavanje rata (ISW), Ukrajinska pravda navodi kako je u ovom trenutku "malo vjerojatno osvajanje Bahmuta" jer je na tom pravcu ukrajinska vojska dobro ukopana i utvrđena. Američki obavještajci smatraju da čak i u slučaju da ruska vojska zauzme mjesta nedaleko od Bahmuta, Avdejevku i Peski, ne bi otvorili put za njegovu okupaciju. Upravo zbog jačanja bojnih djelovanja na tom području ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je tamošnje stanovništvo da se evakuira. Riječ je o oko 200 tisuća ljudi. Jedan od razloga evakuacije je najava da u tom dijelu Ukrajine zimi uopće neće biti grijanja te se već sad treba pripremiti za takav scenarij.

I dok se vode žestoke borbe na istočnom i južnom bojištu, u Rusiji je počelo formiranje "dragovoljačkih odreda" za rat u Ukrajini. Pretpostavlja se da će se tako "prikupiti" oko 30 tisuća novih vojnika. Ruski predsjednik zasad odbija proglasiti opću mobilizaciju, nego pribjegava takvim "trikovima" kako bi nadomjestio velike gubitke koje ruska vojska ima na terenu. No, iza "dragovoljačkih odreda" kriju se prijetnje, ali i vrbovanje ljudi uglavnom u siromašnijim dijelovima Rusije, a "dragovoljcima" se za pristupanje takvim odredima nudi da bi "preko ljeta" mogli "zaraditi" oko 15 tisuća eura. Katarina Stepaneko iz ISW-a za CNN je izjavila kako će dio takvih odreda biti iskorišten u pozadini, ali će dio sigurno biti korišten kao "puščano meso" na bojištu. Dodala je kako će jedna takva postrojba, od oko 400 "dragovoljaca", koštati više od 1,2 milijuna dolara mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:35