VRIJEME CURI

Izgradnja plutajuće luke za pomoć Gazi mogla bi trajati 60 dana, širi se i glad: ‘Djeca jedva čekaju jesti...‘

UN je dodao da je jednom kada se proglasi glad prekasno da se pomogne velikom broju ljudi

Djeca u Gazi, ilustracija

 Mohammed Abed/Afp

Realizacija plana američkog predsjednika Joea Bidena da izgradi plutajuću američku vojnu luku kako bi se ubrzala pomoć Gazi mogla bi potrajati do 60 dana i mogla bi uključivati više od 1.000 američkih vojnika, objavio je Pentagon u petak.

Pentagon je ponudio vremenski okvir dan nakon što je Biden najavio inicijativu u svom govoru o stanju nacije, dok nastoji umanjiti bijes u svojoj Demokratskoj stranci zbog svoje čvrste podrške izraelskoj ofenzivi u Gazi od 7. listopada.

UN je upozorio da je raširena glad u Pojasu Gaze, gdje živi 2,3 milijuna ljudi, "gotovo neizbježna" bez hitnog djelovanja. Također je dodao da je jednom kada se proglasi glad prekasno da se pomogne velikom broju ljudi.

"Djeca u Gazi jedva čekaju jesti. Već umiru od pothranjenosti i spašavanje njihovih života pitanje je nekoliko sati ili dana - ne tjedana", rekao je Jason Lee iz organizacije Save the Children.

Neki američki zakonodavci i humanitarne organizacije rekli su da sustav plutajućeg pristaništa prikriva veći problem: neuspjeh da natjera izraelsku vladu da dopusti ulazak više pomoći u Gazu kopnom, što je najbrža i najučinkovitija opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:20