SVIJET IH BUDNO PRATI

Izaslanstvo Sjeverne Koreje u Iranu: Raste zabrinutost zbog pojačane bilateralne suradnje dviju zemalja

Iran i Sjeverna Koreja dugogodišnji su saveznici koji su surađivali na programima naoružanja još u 80-im godinama prošloga stoljeća

Kim Jong-un

 Str/AFP

Službeno izaslanstvo Sjeverne Koreje predvođeno dužnosnikom zaduženim za gospodarstvo krenulo je za Iran, izvijestila je u srijedu službena novinska agencija u povodu rijetkog posjeta izaslanstva te zemlje koji, kako tvrde stručnjaci, izaziva zabrinutost zbog pojačane bilateralne suradnje tih dviju zemalja.

Izaslanstvo koje predvodi ministar Sjeverne Koreje za vanjske gospodarske poslove, Yun Jong Ho, krenulo je iz Pjongjanga za Iran u ponedjeljak, prenosi KCNA u kratkoj vijesti bez navođenja detalja tog posjeta.

Taj posjet svjedoči o namjeri Pjongjanga da proširi i osnaži veze s Teheranom, moguće i u obliku dostave oružja koje bi Islamskoj Republici pomoglo u sukobu s Izraelom, ocjenjuje Hong Min, analitičar Južnokorejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

"Na taj posjet treba obratiti veliku pažnju s obzirom na trenutnu situaciju između Teherana i Jeruzalema", rekao je Hong Min, podsjetivši da su Iran i Sjeverna Koreja dugogodišnji saveznici koji su surađivali na programima naoružanja još u 80-im godinama prošloga stoljeća.

I kao što je Pjongjang isporučivao oružje Rusiji, isto to sad može učiniti i s Teheranom, "u zamjenu za naftu ili financijsku pomoć", dodaje analitičar.

Posjet dolazi nakon što je Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci ojačala vojne veze s Moskvom.

Seul tvrdi da je Sjeverna Koreja Rusiji poslala oko 7000 kontejnera oružja za rat u Ukrajini u zamjenu za vjerojatnu tehničku pomoć u okviru razvoja programa špijunskih satelita.

Rusija je, između ostaloga, stavila veto u Vijeću sigurnosti UN-a na nacrt rezolucije o produljenju za godinu dana mandata odbora stručnjaka za nadzor sankcija UN-a uvedenih Pjongjangu.

Posjet sjevernokorejskog izaslanstva također dolazi u trenutku kad je Iran prvi put u svojoj povijesti direktno napao Izrael sa stotinama dronova, raketa i krstarećih projektila u noći na 14. travnja.

Taj napad bio je odgovor na napad Izraela 1. travnja na aneks konzularne zgrade Irana u Damasku u kojem je likvidirano sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), ideološke oružane sile Islamske Republike, među kojima i dvojicu generala.

IRGC, prvotno zamišljen kao čuvar Islamske revolucije, postao je jedna od najmoćnijih paravojnih organizacija na Bliskom istoku, sa zadatkom davanja potpore militantnim organizacijama u Iraku, Libanonu, Palestinskim područjima, Siriji i Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:13